Iran: SAD se nema pravo miješati u naše izbore i politiku

Iran je u utorak optužio Sjedinjene Države za miješanje u njihovu politiku zbog stava SAD-a da predsjednički izbori u Iranu održani u petak, nisu bili ni slobodni ni pošteni, priopćili su iranski državni mediji.

Glasnogovornik State Departmenta u ponedjeljak je rekao da SAD smatra da je način na koji je Ibrahim Raisi izabran za predsjednika “prilično fabriciran”, ponovivši da je stav SAD-a da predsjednički izbori u Iranu nisu bili “ni slobodni ni pošteni”.

“Ovu izjavu smatramo miješanjem u naše unutarnje poslove, što međunarodno pravo ne podržava, te ju odbacujemo”, kazao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei.

“Američka vlada nema ovlasti za izražavanje svojih stavova o izborima u Iranu ili bilo kojoj drugoj zemlji”, rekao je Rabiei.

Raisi, ultrakonzervativni sudac koji je pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava, u subotu je osigurao pobjedu na predsjedničkim izborima, očekivano, s obzirom na to da je političko natjecanje obilježila apatija birača uslijed ekonomskih nestabilnosti i političkih ograničenja u toj zemlji.

Više od polovice građana s pravom glasa bilo je previše nezadovoljno da bi glasali ili su poslušali protivnike režima u zemlji i inozemstvu te bojkotirali izbore. Mnogi proreformski glasači su smatrali da nemaju za koga glasati jer je izborno tijelo zabranilo istaknutim ličnostima i konzevativcima da se kandidiraju.

Izlaznost na izborima na kojima su se natjecala četiri kandidata bila je rekordno niska – oko 48.8 posto, a 3,7 milijuna nevažećih glasačkih listića smatraju se protestnim glasovima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]