Iran predstavio novi prijenosni raketni sustav

Iran je u četvrtak predstavio novi prijenosni dalekometni raketni sustav zemlja-zrak domaće proizvodnje, izvijestili su iranski državni mediji.

Najava je objavljena u vrijeme velikih tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Iran je u lipnju sličnim raketama srušio američki vojni nadzorni dron jer je dron navodno letio iznad njihovog teritorija, no iz SAD-a tvrde da je bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Državna televizija prikazala je predsjednika Hasana Rohanija na ceremoniji predstavljanja sustava Bavar-373, koji su iranski mediji opisali kao konkurenciju ruskom raketnom sustavu S-300.

Sustav je predstavljen na Dan iranske obrambene industrije. Iran je razvio veliku domaću industriju oružja unatoč međunarodnim sankcijama i embargu zbog kojih im je izvoz oružja bio ograničen.

Zapadni vojni analitičari tvrde da Iran često preuveličava mogućnosti svojeg oružja, no Washington je zbog zabrinutosti oko njihovog dalekometnog balističkog raketnog programa prošle godine napustio sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti koji je Iran 2015. postigao sa svjetskim silama u zamjenu za smanjivanje gospodarskih sankcija.

Komentiraj