Iran poziva SAD i Europu da odustanu od nuklearnog oružja

Iran neće pregovarati o svojim balističkim raketama sve dok Sjedinjene Države i Europa ne odustanu od svog nuklearnog naoružanja, rekao je u subotu visoki iranski vojni dužnosnik.

Dok je Iran prihvatio ograničenja svog nuklearnog programa, za koji kaže da je isključivo u mirnodopske svrhe, opetovano je odbio razgovarati o svom raketnom programu, na što su pozivali SAD i Europa.

“Uvjet za pregovore o iranskim raketama je uništenje nuklearnog oružja i raketa dalekog dometa koje posjeduju SAD i Europa”, izjavio je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Masud Džazajeri, a prenijela je novinska agencija IRNA.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi za obrambene svrhe i odvraćanja napada te da nema veze s nuklearnim sporazumom iz 2015. koji je Teheran sklopio sa svjetskim silama, a koji je doveo do ukidanja sankcija toj zemlji.

Europske sile i Iran počeli su razgovore o ulozi Teherana na Bliskom istoku i ponovno će se sastati ovaj mjesec u Italiji u sklopu napora za dokazivanje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se bave pitanjima koja ga muče u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015.

Komentiraj