Iran ponavlja ultimatum uslijed napetosti sa SAD-om

Iran neće ispunjavati obveze iz nuklearnog sporazuma ako ostali potpisnici ne pokažu “pozitivne signale”, izjavio je u subotu iranski predsjednik u vrijeme sve većih napetosti sa SAD-om zbog napada na tankere u području Perzijskog zaljeva.

Iran je u svibnju prestao ispunjavati dio obveza iz sporazuma sa svjetskim silama potpisanog 2015. nakon što se SAD 2018. jednostrano povukao iz dogovora i uveo sankcije Teheranu.

“Očito je da Iran ne može biti jedini koji se drži sporazuma”, rekao je predsjednik Hasan Rohani ruskim, kineskim i drugim azijskim čelnicima na konferenciji u Tadžikistanu.

Njegova izjava dolazi u vrijeme pojačanih napetosti sa SAD-om koji je optužio Teheran da je u četvrtak izveo napade na dva tankera u Omanskom zaljevu. Teheran odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Rohani nije spominjao te napade u govoru na konferenciji o suradnji u Aziji u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu.

“Nužno je da sve strane daju svoj doprinos kako bi sporazum ponovno oživio”, rekao je iranski čelnik dodajući da očekuje “pozitivne signale” ostalih potpisnica – Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Nije precizirao koje će korake Iran poduzeti i na koje točno signale misli.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se Rusija držati sporazuma i pozvao ostale potpisnice da učine to isto.

“Vjerujemo da je jedina razumna odluka da sve potpisnice ispune svoje obveze”, istaknuo je Putin.

Teheran je u svibnju najavio da će krenuti s većim obogaćivanjem uranija ako ga svjetske sile u roku od 60 dana ne zaštite od američkih sankcija.

No, Washington je otada pojačao pritisak na Iran, tvrdeći da želi spriječiti da se ta zemlja domogne nuklearnog oružja. Washington od Teherana traži i da obustavi svoj balistički program i prestane se uplitati u situaciju na Bliskom istoku.

Komentiraj