Iran ne zanima razgovor sa SAD-om o nuklearnom sporazumu

EPA/IRANIAN ARMY

Iran ne zanima pokretanje razgovora sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom sporazumu zbog nedostataka jamstava poštivanja novog sporazuma, rekao je u u četvrtak u Rimu iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif.

“Koja jamstva bi dobili da će sporazum trajati i nakon leta? Sjećate li se Kanade ? pitao je Zarif na konferenciji MED 2018. posvećenoj Sredozemlju.

U lipnju je američki predsjednik Donald Trump povukao svoj potpis iz finalne deklaracije objavljene nakon summita zemalja G7 u Kanadi čim je poletio njegov zrakoplov.

U svibnju su Sjedinjene Države najavile da se jednostrano povlače  iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu zaključenom 2015. i početkom studenoga su odredile nove sankcije Iranu.

Teheran i dalje poštuje svoje obveze iz tog sporazuma, prema posljednjem izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) objavljenom 12. studenoga.

Iranski ministar je ponovio u Rimu da njegova zemlja želi ostati u sporazumu, iako to postaje teško pošto ne koristi gospodarske prednosti.

U zamjenu za ograničenja razvoja civilne nuklearne industrije, Iranu su ukinute sankcije i potpisani su novi trgovinski sporazumi.

“Već 2 i pol godine poštujemo ovaj dokument od 150 stranica”, rekao je Zarif i ustvrdio da je Trump među ostalim protiv sporazuma jer ne podnosi svoga prethodnika Baracka Obamu.

“Zašto bismo trebali pokrenuti druge razgovore samo zato jer se nekome ne sviđa ovaj sporazum i to zato jer mrzi svog prethodnika”, pitao se.

Komentiraj