epa06110245 A handout photo made available by the US Department of Defense shows an Iranian naval vessel (L) making a close approach to the US coastal patrol ship USS Thunderbolt (R) in international waters in the Persian Gulf, 25 July 2017 (issued 26 July 2017). According to the US Department of Defense on 25 July 2017, the USS Thunderbolt allegedly has fired warning shots near an Iranian Navy ship in the Persian Gulf. The reports added that the Thunderbolt crew allegedly sounded warnings before firing the warning shots. EPA/US NAVY / US DEPARTMENT OF DEFENSE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Iran je u subotu osudio nove sankcije američkog Kongresa protiv te zemlje istaknuvši da će “svim silama” nastaviti svoj balistički program, nakon što su u petak u novom izgredu u Perzijskom zaljevu sudjelovali američki i iranski ratni brodovi.

“Svim silama ćemo nastaviti naš balistički program”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghassemi za državnu televiziju. “Naša politika na vojnom i balističkom području (…) naša je unutarnja stvar. Druge zemlje nemaju se pravo miješati.”

“Osuđujemo neprijateljsko i neprihvatljivo djelovanje” Sjedinjenih Država, dodao je smjerajući na nove sankcije prihvaćene u Kongresu, koje predsjednik Donald Trump još treba potpisati.

Senat je u četvrtak, dva dana nakon Zastupničkog doma, gotovo jednoglasno (s 98 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’) prihvatio nacrt zakona o uvođenju sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

U slučaju Irana, sankcije će se primjenjivati zbog njegova balističkog programa, nepoštovanja ljudskih prava i potpore skupinama kao što je libanonski Hezbollah, koje SAD smatra “terorističkim” organizacijama.

Ghassemi je usto ocijenio da se tim nacrtom zakona želi “oslabiti nuklearni ugovor” koji su 14. srpnja 2015. u Beču potpisali Iran i velesile, među kojima SAD.

Iranska reakcija dolazi nakon što su SAD i njegovi europski saveznici u petak povisili ton pozivajući Teheran da prestane ispaljivati balističke rakete, dan pošto je Iranska Republika ispitala lanser satelita.

U takvim napetim prilikama u petak poslijepodne u Perzijskom zaljevu dogodio se novi izgred u kojemu su sudjelovali američki i iranski ratni brodovi, nakon sličnog slučaja u utorak, priopćili su Čuvari revolucije na svojoj mrežnoj stranici.

U izgredu su, navodi se u priopćenju, sudjelovali američki nosač zrakoplova Nimitz i brodovi u njegovoj pratnji s jedne strane i iranske fregate opremljene raketama, s druge.

U tekstu se osuđuje “provokativno i nestručno ponašanje Amerikanaca” koji su “prema iranskim fregatama ispalili svijetleće rakete u znak upozorenja”.

Zadnjih mjeseci u Perzijskom zaljevu zaredali su se izgredi u kojima su sudjelovali američki i iranski brodovi.

Komentiraj