EPA/US NAVY / US DEPARTMENT OF DEFENSE

Iran nastavlja svoj balistički program i osuđuje američke sankcije

Iran je u subotu osudio nove sankcije američkog Kongresa protiv te zemlje istaknuvši da će “svim silama” nastaviti svoj balistički program, nakon što su u petak u novom izgredu u Perzijskom zaljevu sudjelovali američki i iranski ratni brodovi.

“Svim silama ćemo nastaviti naš balistički program”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghassemi za državnu televiziju. “Naša politika na vojnom i balističkom području (…) naša je unutarnja stvar. Druge zemlje nemaju se pravo miješati.”

“Osuđujemo neprijateljsko i neprihvatljivo djelovanje” Sjedinjenih Država, dodao je smjerajući na nove sankcije prihvaćene u Kongresu, koje predsjednik Donald Trump još treba potpisati.

Senat je u četvrtak, dva dana nakon Zastupničkog doma, gotovo jednoglasno (s 98 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’) prihvatio nacrt zakona o uvođenju sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

U slučaju Irana, sankcije će se primjenjivati zbog njegova balističkog programa, nepoštovanja ljudskih prava i potpore skupinama kao što je libanonski Hezbollah, koje SAD smatra “terorističkim” organizacijama.

Ghassemi je usto ocijenio da se tim nacrtom zakona želi “oslabiti nuklearni ugovor” koji su 14. srpnja 2015. u Beču potpisali Iran i velesile, među kojima SAD.

Iranska reakcija dolazi nakon što su SAD i njegovi europski saveznici u petak povisili ton pozivajući Teheran da prestane ispaljivati balističke rakete, dan pošto je Iranska Republika ispitala lanser satelita.

U takvim napetim prilikama u petak poslijepodne u Perzijskom zaljevu dogodio se novi izgred u kojemu su sudjelovali američki i iranski ratni brodovi, nakon sličnog slučaja u utorak, priopćili su Čuvari revolucije na svojoj mrežnoj stranici.

U izgredu su, navodi se u priopćenju, sudjelovali američki nosač zrakoplova Nimitz i brodovi u njegovoj pratnji s jedne strane i iranske fregate opremljene raketama, s druge.

U tekstu se osuđuje “provokativno i nestručno ponašanje Amerikanaca” koji su “prema iranskim fregatama ispalili svijetleće rakete u znak upozorenja”.

Zadnjih mjeseci u Perzijskom zaljevu zaredali su se izgredi u kojima su sudjelovali američki i iranski brodovi.

Komentiraj