Iran i šest svjetskih sila odgodili pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Pregovarači Irana i šest svjetskih sila odgodili su nastavak pregovora u nedjelju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. te se vraćaju u prijestolnice na konzultacije o nesuglasicama, rekao je u nedjelju šef teheranske delegacije.

„Trenutno smo bliže dogovoru nego ikad, no i dalje postoje razlike među nama, a premostiti ih neće biti lagan posao“, rekao je Abas Arakči u Beču za iransku televiziju.

„Večeras se vraćamo u Teheran“, dodao je. Ne zna se kad će se službeni pregovori nastaviti.

U petak je na predsjedničkim izborima u Iranu pobijedio tvrdolinijaš Ebrahim Raisi koji će zamijeniti pragmatičnijeg Hasana Rouhanija. Završnu riječ u Iranu ipak ima vrhovni vođa Ali Hamnei koji će donijeti konačnu odluku o obnavljanju sporazuma, što bi značilo i ukidanje američkih ekonomskih sankcija nad bliskoistočnom državom.

Pregovori u Beču o određivanju koraka koje će SAD i Iran poduzeti u sklopu nuklearnog sporazuma traju od travnja.

„Premošćivanje razlika zahtijeva odluke koje većinom treba donijeti druga strana. Nadam se da ćemo u idućem krugu pregovora prijeći taj kratak, ali težak put“, dodao je Arakči.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju je pak poručio svjetskim silama da ne pregovaraju s novim iranskim predsjednikom o nuklearnom sporazumu, tvrdeći da će on vladati „režimom brutalnog krvnika“.

„Izbora Raisija  je, rekao bih, posljednja prilika za svjetske sile da se probude prije nego što se vrate nuklearnom sporazumu i shvate s kim imaju posla“, kazao je Bennett na sjednici vlade.

„Režimu brutalnih krvnika nikada se ne smije dopustiti da posjeduje oružje masovnog uništenja. Stav Izraela se po tom pitanju neće mijenjati“, rekao novi izraelski premijer.

Teheran u Beču pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. iz kojeg se bivši američki  predsjednik Donald Trump 2018. jednoglasno povukao i obnovio Iranu sankcije, a sadašnji predsjednik Joe Biden spreman je vratiti se sporazumu, ali traži da Islamska Republika potpuno poštuje odredbe sporazuma iz 2015.

Komentiraj