Iran: Francuz osuđen na osam godina zatvora zbog špijunaže

Nakon više od godinu i pol dana provedenih u pritvoru u Iranu, Francuz Benjamin Briere osuđen je na osam godina i osam mjeseci zatvora zbog “špijunaže” i “propagande” protiv režima, a tu su odluku njegova obitelj i odvjetnik ocijenili “političkom” obrativši se za pomoć francuskoj vladi.

Briere (36) koji je za sebe uvijek tvrdio da je turist, uhićen je u svibnju 2020. zbog toga što je “fotografirao zabranjena područja” pomoću bespilotne letjelice u parku prirode u Iranu.

Pritvoren je u zatvoru Valikabadu u Mashhadu, na sjeveroistoku zemlje i štrajka glađu od kraja prosinca u znak prosvjeda protiv uvjeta pritvaranja. U četvrtak se pojavio na sudu u Mashhadu na saslušanju zatvorenom za javnost, rekli su iranski aktivisti u egzilu.

“Benjamin Briere očito nema – i nikad nije imao – pošteno suđenje pred nepristranim sudcima. Nema pravo na obranu, nema pristup točkama optužnice ni ikakvu mogućnost da pripremi i iznese obranu pred sucima revolucionarnog suda”, rekao je njegov odvjetnik Philippe Valent u priopćenju poslanom agenciju France Presse, izrazivši zabrinutost za zdravstveno stanje svog klijenta.

“Obitelj Benjamina Brierea poziva danas francuske vlasti da čim prije omoguće njegov povratak u domovinu”, dodao je, istaknuvši da njegov klijent odlučno odbija sve optužbe i “moli francuske vlasti da prekinu ovu noćnu moru”.

Na upit novinske agencije francusko ministarstvo vanjskih poslova zasad nije odgovorilo.

“Jasno je da je ovo političko suđenje korisno Iranu koji ovime šalje poruku francuskoj vladi”, rekla je za AFP Blandine Briere, Benjaminova sestra.

U pritvoru u Iranu boravi desetak stranih državljana, većinom s dvojnim državljanstvom, što nevladine organizacije osuđuju kao politiku uzimanja talaca kojom se želi dobiti ustupke od stranih vlada. Njihove obitelji misle da su optužbe iznesene protiv njih, poput špijunaže i prijetnje državnoj sigurnosti, apsurdne.

Briere je, koliko se zna, jedini zapadni državljanin u Iranu koji nema iransku putovnicu.

Islamska Republika je zadnjih godina organizirala više razmjena zatvorenika sa stranim zemljama.

Komentiraj