Iran će prodavati naftu i time kršiti sankcije koje Sjedinjene Države ponovno nameću iranskom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani u ponedjeljak za državnu televiziju.

“Amerika želi u potpunosti srezati iransku prodaju nafte, ali mi ćemo nastaviti prodavati našu naftu kako bismo stali na kraj sankcijama”, kazao je Rohani.

SAD će privremeno iz sankcija izuzeti osam država koje će moći i dalje kupovati iransku naftu i nakon uvođenja novih sankcija u ponedjeljak, čiji je cilj prisiliti Teheran da ograniči svoje nuklearne aktivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska, najveći uvoznici iranske nafte, među osam su zemalja za koje se očekuje da će imati privremenu dozvolu za trgovanje unatoč sankcijama, kako bi se osigurala stabilnost cijena sirove nafte.

Ponovno nametanje sankcija dio je plana američkog predsjednika Donalda Trumpa da zauzda iranske nuklearne programe te onemogući iransku potporu savezničkim silama u Jemenu, Siriji, Libanonu i ostalim dijelovima Bliskog istoka.

“Danas neprijatelj cilja na našu ekonomiju, a glavna meta sankcija je naš narod”, rekao je Rohani.

Trump se u svibnju povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. te je Washington ponovno nametnuo sankcije Iranu u kolovozu.

Sporazum je uključivao ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih Iranu, pod uvjetom da sporne nuklearne aktivnosti Teherana budu pod nadzorom UN-a.

Međutim, iransko vodstvo ne strahuje od utjecaja sankcija na državnu ekonomiju.

“Ovo je ekonomski rat protiv Irana, no Amerika treba naučiti da ne može koristiti svoj jezik niti silu protiv Irana. Spremni smo oduprijeti se bilo kakvom pritisku”, rekao je Rohani.

Kako bi sporazum opstao, preostale stranke iranskog nuklearnog sporazuma nastoje održati trgovinu s Teheranom unatoč skepticizmu te unatoč američkim sankcijama.

Iran je ponedjeljak objavio da je u kontaktu s drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će za uspostavu mehanizama za nastavak trgovine s EU trebati još neko vrijeme.

Komentiraj