Iran američke snage na Bliskom istoku proglasio teroristima

epa

Iranski predsjednik Hasan Rouhani potpisao je u utorak zakon kojim su američke snage na Bliskom istoku označene kao teroristi, a američka vlada kao sponzor terorizma.
Prijedlog zakona je iranski parlament izglasao prošli tjedan, kao odgovor na odluku predsjednika Donalda Trumpa da iransku elitnu Revolucionarnu gardu proglasi terorističkom organizacijom.
Rouhani je ministarstvu za obavještajne poslove, ministarstvu vanjskih poslova, oružanim snagama i vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost naredio provođenje novog zakona.
Revolucionarna garda, koja obuhvaća 120.000  pripadnika kopnene vojske, mornarice i zračnih snaga, također zapovijeda Basijima, dobrovoljcima paravojne vjerske policije, te kontrolira iranski program balističkih projektila. Revolucionarna garda nadgleda i snage Quds koje vode iranske ‘proxy’ ratove u susjedstvu.
Zapovjednici Revolucionarne garde u više su navrata isticali da su američke snage na Bliskom istoku i američki nosači zrakoplova u Perzijskom zaljevu na dohvatu iranskih raketnih projektila.

Komentiraj