EPA/MOHAMMAD REZA NADIMI

Iran: 100 uhićenja u vezi s napadom na saudijsko veleposlanstvo

Stotinjak osoba uhićeno je u vezi s napadom na veleposlanstvo Saudijske Arabije 2. siječnja koji je prouzročio prekid diplomatskih veza Rijada i Teherana, rekao je u nedjelju glasnogovornik iranskog pravosuđa.

“Nakon napada uhićeno je stotinjak osoba, među kojima su neke poslije oslobođene”, rekao je Golamhosein Mohseni-Edžei, navodi službena agencija Irna. Vlasti su dosad izvijestile o četrdesetak uhićenih.

“Napad na veleposlanstvo Saudijske Arabije osudili su svi čelnici i odmah smo poduzeli korake”, dodao je.

Jedna osoba je uhićena “u inozemstvu” i dovedena u Iran, dodao je. “Izdavala je naredbe osobama koje su ušle u veleposlanstvo”, rekao je, ne otkrivajući identitet osobe.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei osudio je u srijedu taj napad koji je izveden u znak prosvjeda protiv pogubljenja šijitskog vjerskog vođe u Saudijskoj Arabiji. On je uperen “protiv zemlje (Irana) i islama”, rekao je prvi čovjek Irana.

I predsjednik Hasan Rohani je osudio napade, nazivajući ih “sasvim neopravdanim” i pozivajući da se što prije izvede pred sud osobe optužene da su u njima sudjelovale.

Zbog paljenja veleposlanstva Rijad je 3. siječnja prekinuo diplomatske veze s Iranom, a više njemu bliskih zemalja donijelo je mjere protiv Teherana.

Komentiraj