FaH

Irak: U samoubilačkom atentatu kamionom-bombom 47 mrtvih i 72 ranjenih

U napadu kamionom-bombom u nedjelju na kontrolnoj točci na prilazu gradu Hila, južno od Bagdada ubijeno je najmanje 47 ljudi, prema policijskim i medicinskim izvorima.

“Napad je izveden na kontrolnoj rampi na sjevernom ulazu u Hilu”, rekao je dužnosnik pokrajinskog vijeća Babela. Jedan liječnik je rekao da je 20 pripadnika snaga sigurnosti među 47 ubijenih u tom atentatu u kojem su ranjene najmanje 72 osobe.

To je najteži napad autobombom od početka godine, potvrdili su policijski dužnsonici.

Kamion je bio pun eksploziva i eksplodirao je kada su ga agenti sigurnosti zaustavili na kontrolnoj rampi dok je pokušavao ući u Hilu. Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju velike štete na rampi gdje se obično stvaraju dugi redovi vozila u to doba dana dok čekaju prolazak sigurnosnih kontrola.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je odgovronost za samoubilački napad. U priopćenju objavljenom na društvenim mrežama IS navodi da je bombaš samoubijica izazvao eksploziju na kontrolnoj točci na prilazu gradu Hila. “Rafide (pejorativni naziv za muslimane šijite) moraju razumijeti da je borba tek počela i da predstoji najgore”, piše u priopćenju.

U ožujku 2014. je u samoubilačkom napadu na periferiji Hile ubijeno 50 ljudi i ranjeno više od 150. Sunitska ekstremistička skupina Islamska država ( IS) odgovorna za gotovo sve napade, više nema fiksnih baza u južnom dijelu Bagdada od kada su vladine snage i milicije pokrenule protunapad na džihadiste krajem 2014.

U posljednjih godinu dana džihadisti su izgubili teren u Iraku i svrha posljednje velike operacije iračkih snaga uz podršku međunarodne koalicije koju vode SAD je zauzimanje područja zapadno od Samare i sjeverno od Bagdada.

U gradovima koji su i dalje pod kontrolom IS napetosti su sve izraženije kao i nestašice.  IS, sunitska ekstremistička ogranizacija, izvodi sve više napada na šijite koje smatra hereticima

Komentiraj