Irak tvrdi da je prenio informacije da su Francuska, SAD i Iran ciljevi napada

EPA/YOAN VALAT

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Džafari rekao je da su obavještajne službe njegove zemlje prenijele informaciju po kojoj su Francuska, SAD i Iran među zemljama na koje se namjerava izvršiti napad.

Nije želio detaljnije pojasniti izjavu koju je dao u Beču na marginama razgovora o okončanju rata u Siriji u subotu, dan nakon što su naoružane osobe i bombaši samoubojice u Parizu ubili najmanje 129 osoba. Odgovornost za napade preuzela je teroristička skupina Islamska država (IS).

“Iz iračkih obavještajnih službi stigla je informacija da bi ciljevi skorašnjih napada, prije nego što su se dogodili, mogli biti Europa u cijelosti, a osobito Francuska, te Sjedinjene Američke Države i Iran”, rekao je Džafari, dodavši da su sve te zemlje o tome bile obaviještene.

Iako nije rekao da ta prijetnja potječe od džihadista IS-a, koji su zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije, Džafari je ustvrdio da nedavni napadi u Egiptu, Libanonu i Francuskoj pokazuju nužnost globalnog odgovora toj džihadističkoj skupini.

Video-snimka te izjave postavljena je na njegovu internetsku stranicu.

Komentiraj