IRAK Pogubljeno 36 muškaraca osuđenih zbog ubojstva 1700 Šijita 2014. godine

EPA/STR

Irak je u nedjelju pogubio 36 muškaraca osuđenih zbog ubojstva 1700 vojnika u nekadašnjoj američkoj vojnoj bazi 2014. godine. Masakr se dogodio u Camp Speicheru u blizini Tikirita, a izveli su ga borci Islamske države, nakon što su zauzeli teritorij u sjevernom Iraku.

Većina ubijenih bili su šijitski kadeti, a Šijiti su se tada mobilizirali u borbi protiv Islamske države, prenosi BBC. Militanti terorističke organizacije objavili su fotografije i snimke masakra 2014. godine, a masovne grobnicepronađene su godinu dana kasnije, kada su snage iračke vlade ponovno zauzele to područje.

Pogubljenima je nazočio i ministar pravosuđa Haidar al-Zamili. Vjeruje se da su muškarci pogubljeni u nedjelju irački državljani, a na smrt su osuđeni u veljači. Premijer Iraka Haider al-Abadi rekao je da će, nakon prošlomjesečnog bombardiranja u Nagdadu, u kojem je poginulo više od 300 ljudi, ubrzati pogubljenja terorističkih osuđenika.

Camp Speicher dobio je ime po prvoj američkoj žrtvi operacije ‘Desert Storm’ 1991. godine. Baza je bila prepuna iračkih kadeta. Među tisućama zarobljenika, militanti Islamske države odvojili su šijite, svezali ih, potrpali u kamione i odveli ih. Polegli su ih potrbuške i redom ubijali, a njihova tijela bacili u ranije pripremljene jarke. Islamska se država hvalila masakrom, objavljujući fotografije i snimke na Internetu.

Komentiraj