Irački vrhovni sud potvrdio je rezultate parlamentarnih izbora od 12. svibnja ove godine, otkrio je njegov glasnogovornik u nedjelju, čime je krenuo ustavni rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Parlament je u lipnju naredio ponovno, ručno prebrojavanje rezultata glasovanja diljem zemlje. Izbori su se održali elektroničkim putem, no u vladinom izvještaju su kasnije iznesene tvrdnje o rasprostranjenim kršenjima za koja je optuženo izborno povjerenstvo.

Ponovnim prebrojavanjem nije se puno promijenilo u odnosu na prve rezultate. Populistički šijitski islamski klerik Moqtada al-Sadr zadržao je svoje vodstvo i vrlo će vjerojatno igrati ključnu ulogu u formiranju buduće vlade.

Potvrdom vrhovnog federalnog suda rezultati postaju službeni, pa se zastupnici trebaju sastati kako bi izabrali predsjednika parlamenta, potom predsjednika države, te na kraju premijera i vlada, sve u 90 dana.

Politička nesigurnost oko sastava buduće vlade pojačala je napetosti u vrijeme dok raste nestrpljivost javnosti zbog lošeg stanja temeljnih usluga, nezaposlenosti i sporosti obnove nakon trogodišnjeg rata s militantima Islamske države.

Komentiraj