Lažnoj državi Islamske države došao je kraj, kazao je u četvrtak irački premijer Haider al-Abadi, nakon što su irački vojnici zauzeli uništenu mosulsku džamiju od povijesnog značaja u kojoj su džihadisti prije tri godine samoproglasili svoj kalifat.

“Ponovno osvajanje mosulske džamije Al-Nuri i njezina kosog minareta Al-Hadbe, što su ih 22. lipnja raznijeli militanti IS-a označava kraj Daesh-ovoj državi laži”, izjavio je Abadi, dodavši da će iračke vojne snage nastaviti goniti borce IS-a kako bi ih na kraju “sve pobili i zatočili… sve do posljednjega”.

“Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda”, priopćila je prije tjedan dana iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen uslijedile su kad su se elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u Starom gradu. Iračka vojska tada je objavila da kreće prema džamiji.

Iz srednjevjekovnog zdanja čelnik Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi prije tri godine proglasio “kalifat” na područjima Sirije i Iraka.

Komentiraj