EPA/MURTAJA LATEEF

Irački premijer objavio 24-satni prekid operacija protiv Kurda

Irački premijer Haider al-Abadi najavio je u petak “dvadesetčetverosatni prekid pokreta oružanih snaga” u zonama za koje se spor vlada u Bagdadu i autonomne vlasti iračkog Kurdistana.

Taj prekid kretanja vojske treba omogućiti tehničkom odboru u kojem su federalne snage i predstavnici Kurdistana da dogovore plan raspoređivanja federalnih snaga na cijelom spornom području”, piše u priopćenju al-Abadi.

Premijer, koji je i vrhovni zapovjednik iračke vojske, u tekstu navodi da operacije trebaju “odmah prestati u Fishkhaburu i duž granica kako bi se izbjegli sukobi i prolijevanje krvi između sinova iste nacije”.

Granični prijelaz u Fishkhaburu, koji je strateški važan Kurdima u Iraku i Kurdima u Siriji, bio je u četvrtak poprište silovitih sukoba između federalnih i kurdskih boraca.

Fishkhabur je smješten u pokrajini Dohouk kojom upravlja autonomna vlada iračkog Kurdistana, no Bagdad u toj pokrajini želi osigurati pristup naftovodu koji vodi do turske luke Ceyhan.

Središnja iračka vlada u Bagdadu i autonomna u Erbilu u krizi su otkako su prije mjesec dana irački Kurdi na referendumu glasali za neovisnost.

Premijer želi da se jednostavno “poništi” referendum, a Erbil predlaže “zamrzavanje rezultata”.

Irački Kurdistan ima velike zalihe nafte i plina.

Bagdad se protivi neovisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina. Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države ni druge sile u regiji koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji gdje bi velike kurdske zajednice u susjednim državama također mogle tražiti neovisnost.

Komentiraj