Iračke snage koje se bore protiv džihadista na zapadu Mosula osvojile su u ponedjeljak jedan od pet mostova preko Tigrisa što je ključna etapa u njihovoj borbi za pobjedu nad Islamskom državom u njezinu posljednjem velikom uporištu u Iraku.

Istodobno se širi strah za stotine tisuća civila koji se nalaze usred borbi a nedostaje im svega u zapadnim četvrtima drugog grada Iraka.

Iračke snage su 19. veljače krenule u napad za zauzimanje tih četvrti i dovršetak potpunog zauzimanja drugog grada u Iraku nakon što su potjerali IS iz istočnog dijela prošlog mjeseca.

Pet mostova premošćuje rijeku Tigris koja dijeli Mosul na istok i zapad. Svi su oštećeni u zračnim napadima Iračana ili međunarodne koalicije predvođene SAD-om ili sabotažom IS-a tijekom sukoba oko ponovnog zauzimanja istočnog dijela.

U ponedjeljak su iračke postrojbe dospjele do najjužnijeg mosta i preuzele nadzor nad njegovim ulazima. Iako je oštećen, njegovo zauzimanje omogućit će postavljanje pontonskog mosta.

Postrojbe su dospjele do “zapadnog pristupa mostu” koji je odsad “pod našim nadzorom s obje strane”, kazao je general Jaja Rasul, glasnogovornik zapovjedništva iračkih snaga.

Komentiraj