Elitne iračke postrojbe prvi put su došle do rijeke Tigrisa koja dijeli Mosul, što je presudna etapa u oslobađanju ovog drugog po veličini grada u zemlji od džihadista skupine Islamske države (IS) koja je i dalje dobro učvršćena na zapadnoj obali.

U međuvremenu su se u prijestolnici Bagdadu, gdje su se nakon početka ofenzive na Mosul 17. listopada ponovo zaredali napadi, u nedjelju dogodila dva bombaška napada.

Snage protuterorističke službe (CTS) “došle su do Tigrisa iz smjera istoka” zauzevši položaj blizu najjužnijeg od četiriju mosulskih mostova, rekao je za AFP njihov glasnogovornik Sabah al Noman.

CTS je prethodnica ofenzive na Mosul. Njegovi vojnici koji su iznimno dobro uvježbani i odlikuju se željeznom stegom, prvi su ušli u grad početkom studenog, nanijevši težak poraz IS-u koji je zauzeo metropolu u lipnju 2014.

Džihadisti pružaju žestok otpor, ponajviše detonirajući autobombe. Napredovanje iračkih snaga i zračne udare međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama usporava nazočnosti stotina tisuća civila.

IS je 2014. zauzeo velik dio iračkog teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada, ali su iračke snage nakon toga oslobodile njegov najveći dio.

Komentiraj