Iračke snage sigurnosti napale prosvjednike

Iračke snage sigurnosti u subotu su napale Trg Tahrir, glavno okupljalište prosvjednika, pucajući pravim mecima i ispaljujući suzavac na protuvladin skup koji se tamo održava već mjesecima.

Zasad nema informacija o tom je li tko ubijen, no ranije u danu je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje sedmero ljudi, otkrili su liječnici i sigurnosni izvori.

Sukobi su počeli kad su vlasti krenule uklanjati betonske barijere u blizini Tahrira i s najmanje jednog mosta  preko Tigrisa.

U južnom gradu Basri snage sigurnosti su rastjerale prosvjednike tijekom noći i razmjestile se na tim lokacijama kako se nezadovoljnici ne bi mogli ponovno okupiti. Policija je uhitila najmanje 16 prosvjednika.

Posljednje akcije snaga sigurnosti pokušaj su da se u potpunosti uguše višemjesečni prosvjedi koji pozivaju na potpuni odlazak vladajuće iračke elite.

Policija je s djelovanjem počela nekoliko sati nakon što je moćni klerik Moktada al-Sadr poručio da će biti neutralan u pogledu protuvladinih nemira, prozvavši ih “razočaranjem”.

Sadr, čelnik najveće koalicije u iračkom parlamentu, dan ranije je pozvao građane na ulice kako bi se usprotivili prisutnosti američke vojske na iračkom tlu.  Skup nije imao veze s višemjesečnim prosvjedima.

U petak je na svom Twitter profilu objavio i da će “se pokušati ne miješati u prosvjede, ni pozitivno niti negativno, kako bi oni sami mogli donijeti sudbinu Iraka”.

Prosvjednici u Basri su klerika pozvali da ponovno razmisli o svojoj odluci koju smatraju povlačenjem podrške demonstracijama.

U otvorenom pismu koje se dijeli po društvenim mrežama pozvali su na podršku njegovih pobornika, bez koje bi moglo doći do napada sigurnosnih snaga.

Komentiraj