EPA/MURTAJA LATEEF

Iračke snage preuzimaju kontrolu u regiji Kirkuka

Snage iračke vlade preuzele su kontrolu nad “velikim dijelom” regije Kirkuka bez sukoba sa snagama kurdskih pešmerga, objavila je u ponedjeljak rano ujutro iračka državna televizija.

Do preuzimanja nadzora došlo je nakon što je premijer Haider al-Abadi naložio vojsci da uspostavi mjere sigurnosti na ovom naftom bogatom području “u suradnji sa stanovništvom i pešmergama”.

No kako prenosi agencija France Presse pozivajući se na dužnosnike pešmerga koji su htjeli ostati anonimni, u noći s nedjelje na ponedjeljak došlo je do razmjene artiljerijske vatre između iračkih i kurdskih snaga južno od grada Kirkuka.

Vodstvo iračkih Kurda odbacilo je ranije u nedjelju zahtjev iračke vlade da poništi rezultate referenduma o neovisnosti kao preduvjet za razgovore o rješenju krize.

Kurdski vođe održali su krizni sastanak u gradu Dokanu ranije u nedjelju i ponovno ponudili “da u miru riješe” krizu sa središnjom vladom u Bagdadu.

Rekli su da odbacuju “vojne prijetnje” iračkih snaga protiv pešmerga i najavili da će braniti teritorij nastanjen Kurdima u slučaju da budu napadnuti.

Bagdad i pokrajinska vlada Masuda Barzanija na rubu su sukoba otkako su irački Kurdi 25. rujna održali referendum o neovisnosti Kurda na što su oštro odgovorile susjedne zemlje (Iran, Turska) strahujući da bi neovisnosti mogle težiti i kurdske manjine na njihovu tlu.

Napetosti između dviju strana vladaju u multietničkom gradu Kirkuku koji su pešmerge zauzeli 2014. godine kada su se iračke snage raspale pred munjevitim ratom koji je povela džihadistička skupina, tzv. Islamska država, koja je uspjela osvojiti velike dijelove Iraka i Sirije.

Komentiraj