Iračke snage u ponedjeljak su nastavile napredovanje u zapadnom dijelu Mosula, posljednjem velikom uporištu skupine Islamske države (IS) u Iraku, gdje je oko 200.000 zarobljenih civila u velikoj opasnosti, navodi UN.

Iračko zrakoplovstvo je ponovo izbacivalo letke kojima poziva stanovnike da pobjegnu iz borbenih zona i četvrti u rukama džihadista, ali UN brine humanitarni utjecaj novog masovnog egzodusa sljedećih dana.

“Civili su vjerojatno danas u posljednjim etapama vojnih operacija u većoj opasnosti nego ikada tijekom kampanje u Mosulu”, rekla je koordinatorica UN-a za Irak Lise Grande.

Prema riječima glasnogovornika Zajedničkog zapovjedništva operacija Jahja Rasul, iračke snage su ušle u četvrti al-Saha, al-Ula, al-Zinjili i al-Šifa, kao i u Republikansku bolnicu.

Te četvrti se nalaze u sjevernom dijelu starog grada Mosula, koji velikim dijelom kontrolira IS.

Uz podršku međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Države, iračke snage vode od sredine listopada veliku ofenzivu zauzimanja Mosula, grada koji je IS zauzeo u lipnju 2014. u kojem je njihov šef Abu Bakr aL-Bagdadi proglasio “kalifat”.

Nakon što je u siječnju zauzet istočni dio grada, iračke snage su u veljači pokrenule napad na zapadni dio grada i polako stežu obruč oko starog grada, čije je zauzimanje iznimno teško. Pristup starom gradu je u potpunosti blokiran s juga i naše se postrojbe sada nalaze u sjevernom i zapadnom dijelu, precizirao je glasnogovornik Zajedničkog zapovjedništva operacija.

Komentiraj