Iračke snage napreduju prema središtu Mosula

EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Iračke snage približavaju se dijelu Tigrisa koji teče kroz središte Mosula, nakon što promjenom taktike i bolje koordinacije posljednjih dana bilježe uspjehe u borbama protiv džihadista Islamske države (IS), izjavio je u subotu glasnogovornik protuterorističkih postrojbi iračke vojske.

Prema najnovijim informacijama, iračke snage su na oko 500 metara od Tigrisa unutar Mosula i napreduju prema strateškom mostu na rijeci, pojasnio je glasnogovornik Sabah al-Numan. Po njegovim riječima, protuterorističke snage (CTS) su zauzele područje Ghufran, nakada poznato kao al-Baath, i ušle u četvrt Wahda.

Ofenziva na Mosul, koja se odvija uz američku zračnu potporu, započela je prije skoro tri mjeseca, a nakon prvotnih uspjeha zaustavljena je na nekoliko tjedana snažnim otporom boraca IS-a i prisutnošću golemog broja civila.

Iz drugog službenog priopćenja se doznaje da su postrojbe savezne policije zauzele bolnički kompleks u Wahdi, jugoistočnoj četvrti Mosula.

“Protuterorističke snage i savezna policija sada paralelno djeluju na obje osi, ne dopuštajući IS-u da premješta borce. Izmorili smo neprijatelja”, dodao je glasnogovornik.

Operacija započeta u noći na petak polučila je izniman uspjeh, tvrdi Numan.  Pripadnici CTS-a su po noći prešli rijeku Khos, pritok koji okomito utječe u Tigris u istočnom dijelu Mosula. Koristili su pontonske mostove jer je IS prethodno uništio prave mostove.

Protuterorističke snage i savezna policija dio su iračkih vojnih snaga koje broje 100.000 ljudi, uključujući kurdske naoružane skupine i šijitske milicije.

Komentiraj