Iračke snage su oslobodile velik dio Falluje pa džihadisti Islamske države (IS) sada kontroliraju tek mali dio grada, izjavio je u petak irački premijer Haider al-Abadi.

“Obećali smo vam da ćemo osloboditi Falluju i to smo učinili. Naše sigurnosne snage kontroliraju grad, osim manjeg dijela u kojemu će se sigurnost uspostaviti u narednim satima”, rekao je u kratkoj izjavi za iračku javnu televiziju.

Nešto ranije u petak, irački zapovjednici su priopćili da su oslobodili vladinu zgradu u središtu Falluje, na kojoj su izvjesili državnu zastavu.

U napredovanju prema središtu tog velikog džihadističkog uporišta 50 km zapadno od Bagdada, elitne snage za protuterorizam (CTS) i druge vojne postrojbe naišle su na ograničen otpor džihadista koji su se povukli na zapad grada, rekli su za AFP.

Otkako su 23. svibnja počeli ofenzivu za oslobađanje Falluje uz presudnu zračnu potporu međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama, irački vojnici, policajci i pripadnici milicija uspjeli su okružiti grad i osloboditi prigradska naselja.

No polako su se probijali prema središtu grada zbog eksplozivnih naprava koje je postavio IS i iz straha za živote tisuća civila koji su zajedno s džihadistima ostali na tom području.

“Postrojbe CTS-a i snage za brzo djelovanje oslobodile su vladinu zgradu u središtu Falluje”, rekao je za AFP general Abdelwahab al-Saadi, zapovjednik ofenzive.

Iračke snage su očekivale žestok okršaj u središtu grada, ali su “naišle na slab otpor DAESH-a”, rekao je zapovjednik Saadi koristeći se arapskom kraticom za IS.

Prije nego su ušle u središte grada, iračke snage su oslobodile nekoliko četvrti na jugu i na istoku Falluje poznate kao “grad džamija”.

Po riječima sigurnosnih čelnika, mnogi pripadnici IS-a su uspjeli pobjeći ubacivši se među civile koji su ovih dana izašli iz grada.

IS je osvojio Falluju, velik grad u pokrajini Al Anbaru gdje uglavnom žive suniti, u siječnju 2014., pet mjeseci prije munjevite ofenzive u Iraku u kojoj je zauzeo druge dijelove zemlje, pa tako i Mosul, drugi po veličini irački grad.

Od 23. svibnja, desetci tisuća civila su pobjegli iz Falluje, ali su tisuće ostale blokirane u središtu grada, gdje su se džihadisti koristili njima kao ljudskim štitom, navode nevladine organizacije.

No usprkos porazima u Falluji, IS je kadar izvoditi napade u drugim dijelovima Iraka.

Ta ultraradikalna skupina je na sjeveru zemlje ubila 15 pripadnika sigurnosnih snaga u napadu blizu Tuz Hurmatua, rekli su u petak mjesni čelnici.

Komentiraj