Iračke snage zauzele su oko dvije trećine istočnog dijela Mosula iz ruku džihadističke skupine Islamske države (IS) otkako su 17. listopada počele ofenzive za povrat toga grada, rekao je zapovjednik elitne postrojbe u nedjelju.

U istočnom dijelu Mosula više od 60 posto sektora oduzeto je džihadistima, rekao je general Abdelvahab al-Saadi, jedan od zapovjednika elitnih protuterorističkih snaga.

Te elitne snage počele su 17. listopada ofenzivu kako bi zauzele Mosul. Njihovi vojnici prvi su ušli u grad početkom studenoga i zadali udarce džihadistima IS-a koji su Mosul zauzeli u lipnju 2014.

Ali džihadisti i dalje pružaju žestoki otpor i dalje kontroliraju cijele zapadne četvrti Mosula.

Međutim, napredovanje policije i vojske koji imaju zračnu podršku međunarodne koalicije koči činjenica da je u tome području na stotine tisuća civila, a napredvoanju prijete i snajberisti i teroristički napadi autobombama

Komentiraj

FOTO: EPA/AHMED JALIL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.