Iračka šijitska milicija objavila je u srijedu da je poslala više od tisuću boraca na bojišnicu u susjednu Siriju, u bitku za Alep, najvažniju bitku u tom okrutnom petogodišnjem ratu koja ulazu u prijelomnu fazu.

Alep je već godinama podijeljen na vladine i pobunjeničke sektore, no sirijske snage drže pobunjenička područja pod opsadom i nadaju se da će zauzeti cijeli grad, što bi bio velik udarac za njihove neprijatelje.

Pojačanja iz Iraka, gdje šijitske milicije vode vlastiti rat protiv Islamske države, pokazuju kako sirijski i irački sukobi prelaze granice i prerastaju u širi sektaški bliskoistočni rat.

Hašim al-Musavi, glasnogovornik milicije Harakat al-Nudžab, rekao je da će njegovi borci pružati potporu u južnom Alepu, u područjima iz kojih su istjerani pobunjenici.

Na Twitter profilu milicije prikazane su fotografije boraca na sirijskoj bojišnici s iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem, zapovjednikom operacija u inozemstvu elitne Revolucionarne garde, koji vodi akcije iranskih saveznika u Siriji i Iraku.

Zapovjednici pobunjenika kazali su da pripremaju protuofenzivu kojom žele probiti opsadu grada.

Komentiraj