IRAČKA HUMANITARNA KRIZA Pronađeno više od 50 masovnih grobnica

Predstavnik glavnog tajnika UN-a za Afganistan Jan Kubis rekao je kako je u dijelovima Iraka koja su bila pod kontrolom Islamske države dosada pronađeno više od 50 masovnih grobnica. Kubis je Vijeću sigurnosti UN-a kazao kako su to dokazi o ‘odvratnim zločinima’ Islamske države, prenosi BBC.

Grobnice su pronađene tijekom posljednjih mjeseci, nakon što su ta područja ponovno osvojena od islamskih džihadista. U grobnici koja je u travnju pronađena u gradu Ramadiju nalaze se ostaci najmanje 40 ljudi. Kubis je kazao kako bi međunarodna zajednica morala poduzeti korake i osigurati da se borci Islamske države suoče s pravdom.

Iračka je vojska preuzela kontrolu nad dijelovima Ramadija u prosincu prošle godine. Islamska ga je država osvojila u svibnju iste godine. Militanti su pružali otpor sve do veljače ove godine, kada su grad u potpunosti preuzele vladine snage.

Masovne grobnice pronađene su u blizini Sinjara u sjevernom Iraku, Anbara na zapadu zemlje te u Tikritu, a pronađene su i u dijelovima Sirije koji su bili pod kontrolom Islamske države. Među žrtvama su članovi plemena, irački vojnici, žene i pripadnici manjinske skupine Yazida.

“Snažno osuđujem stalno ubijanje, otmice, silovanja i mučenje Iračana od strane Islamske države. Počinili su zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid”, rekao je Kubis. Dodao je da, unatoč napretku protiv Islamske države, skupina je i dalje odlučan neprijatelj koji stalno prilagođava svoju taktiku i uzorke napada. Naglasio je i kako skupinu neće moći poraziti samo korištenjem vojske, te pozvao na djelovanje kako bi se pronašao korijen ovog nasilnog ekstremizma.

Kubis je rekao kako je iračka humanitarna kriza i dalje jedna od najgorih na svijetu. Više od deset milijuna ljudi, trećina populacije Iraka, treba međunarodnu pomoć. Naglasio je kako je dostavljena samo četvrtina zatražene pomoći od 861 miliun dolara.

Komentiraj