epa

Ipak sastanak Conte-Macron

Talijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je u četvrtak da će se, kako je ranije i bilo dogovoreno, sastati u petak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavljeno je u priopćenju, nakon pomirljivog telefonskog razgovora dvojice političara

Da će do sastanka doći, potvrdila je i Elizejska palača.

Conte je razmišljao o tome da otkaže posjet zbog diplomatskog spora s Francuskom, nakon što je Italija zatvorila luke humanitarnom brodu s migrantima ranije ovog tjedna, a Francuska joj zbog toga uputila žestoke kritike.

Macron i Conte razgovarali su telefonski u srijedu navečer, kaže se u priopćenju ureda talijanskog premijera.

“Predsjednik Macron naglasio je da nije rekao ništa što bi uvrijedilo Italiju ili talijanski narod”, naglašava se u priopćenju.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u srijedu je ocijenio da bi “bez službene isprike” Francuske bilo bolje odgoditi susret talijanskog premijera Contea i Macrona predviđen za petak.

Između Rima i Pariza je izbila žučljiva svađa nakon što je Francuska u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi jer je odbila primiti više stotina migranata s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne, nazivajući je “neodgovornom i ciničnom”.

Talijanska vlada je te riječi ocijenila “neprihvatljivim” i poručila da neće promijeniti svoje stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO).

“Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije”, priopćila je odmah talijanska vlada.

Talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesi je upozorio da “takve izjave loše utječu na odnose Italije i Francuske”.

“Upotrijebljene riječi ne mogu se opravdati i iako razumijem da se jedna prijateljska i saveznička zemlja ne mora slagati sa stajalištima neke druge zemlje, to neslaganje se mora izraziti na način i u obliku koji su sukladni prijateljskom odnosu”, uzvratio je Milanesi francuskoj strani. Na vrlo diplomatski način je i on također zatražio ispriku Francuske.

Quay d’Orsay je brzo reagirao te je priopćio da je Francuska “predana dijalogu i suradnji s Italijom” glede upravljanja migrantskom krizom koja pogađa Europu.

Komentiraj