Ipak je znao za nepravilnosti? Ovo je pismo koje je Maja Đerek poslala Horvatu prije više od godinu dana

Nakon što je Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina, u ekskluzivnom intervjuu za Nacional iznijela svoju stranu priče o zloupotrebama u tvrtki Državne nekretnine, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u utorak se, u izjavi medijima, pitao zašto je Maja Đerek čekala godinu i pol nakon što je dobila otkaz da nešto kaže.

“Zašto sada ta medijska inicijativa? Gospođa Đerek, 20. rujna 2020. godine dobiva otkaz zbog nepoštivanja radnog prava. Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila tadašnja i sadašnja direktorica, gospođa Sabo. Ne želim komentirati nešto što je u ovom trenutku predmet sudskog spora”, rekao je novinarima Horvat u utorak.

Maja Đerek u razgovoru za Nacional rekla je da joj je otkaz uručen jer je prijavljivala nepravilnosti. Naglasila je da nije imala niti jednu opomenu pred otkaz.

Nacional je još u prošlom broju objavio pismo koje je Maja Đerek uputila ministru Horvatu, o nezakonitostima u Državnim nekretninama čije dijelove prenosimo u cijelosti. Pismo je naslovljeno kao ‘’predstavka na rad i postupanje Renate Sabo, člana Uprave – direktorice društva DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o., prijava nezakonitog postupanja’’. U 13 mjeseci, kako je rekla, Horvat nije niti odgovorio na mail, nije pozvao na razgovor, nije poduzeo ništa da ispita te tvrdnje iako je on zadužen za državnu imovinu. Ona je izričito navela da mu je spremna dati sve dokaze za svoje tvrdnje.

U pismu Maja Đerek piše i sljedeće:

‘’Poštovani,

obraćam Vam se kao predsjedniku Skupštine trgovačkog društva DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o.

…Pri dolasku na rad u društvo DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o. nije postojao Pravilnik o radu koji je bio usklađen sa zakonom niti Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta koji bi odgovarao potrebama Društva. Nakon što sam izradila navedene dokumente, o čemu je bio obaviješten i tadašnji Nadzorni odbor Društva, ponudili su mi da obavljam poslove direktorice Sektora za poslovne prostore.

Pri dolasku u Sektor za poslovne prostore zatekla sam katastrofalno stanje. Glede većine poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske nisu se godinama obavljali očevidi, bespravni korisnici su koristili iste, a društvo nije naplaćivalo bespravno korištenje te je na taj način Republika Hrvatska izgubila ogromni prihod. Također, mnogi od njih su iskoristili isto za bespravni podzakup čime su društvo i država radi nebrige bili oštećeni. Također, utvrdila sam da se za 24 ugovora o zakupu (od ukupno cca 150 ugovora o zakupu), sklopljenih temeljem javnog natječaja, ne ispostavljaju računi za zakup, a ne postoje nikakvi aneksi istih ugovora o oslobođenju od plaćanja zakupnine, niti postoje odluke direktorice društva o oslobođenju. Šteta je iznosila preko 400.000,00 kn mjesečno. Još veći šok doživjela sam kada su mi kolege rekle da direktorica Sabo zna za iste nezakonitosti i štetu i da nije poduzela ništa da to riješi. U posjedu sam maila koji isto potvrđuje. Nakon što sam obavijestila Nadzorni odbor o istome, osobno sam dala naloge da se ispostave svi računi za zakup.

Od navedena 24 ugovora o zakupu, većina ugovora za koje se nisu ispostavljali računi se odnosila na zakupnike –društva u vlasništvu gospodina Joze Brkića, koji je već tada, unatoč velikim dugovima, imao u zakupu 28 poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske sklopljenih temeljem javnih natječaja, a o čemu su pisali svi mediji u državi.

Nakon toga, direktorica Sabo se povukla iz cijele priče, nije željela komunicirati sa strankama, a ja osobno sam doživjela bijes, kritike i pritiske od strane zakupnika i korisnika da se navedeni računi storniraju i otpišu dugovanja. Prijetili su mi telefonom i putem dopisa pa i preko kolega iz nadležnog Ministarstva.

Nakon navedenog, a do dana moga otkaza, nađeno je preko 200 poslovnih prostora za koje se nikada nisu ispostavljali računi za zakup, a nakon davanja naloga za ispostavu računa, financijska slika Društva se počela rapidno mijenjati.

Također, od dolaska na mjesto direktorice Sektora za poslovne prostore sklopili smo preko 600 ugovora o zakupu (povećanje od preko 500%), što putem javnog natječaja, što s neposrednim posjednicima temeljem Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, a dobit društva je zbog svega navedenog samo u 2019. godini povećana za 73%, dok je naplata povećana za preko 300%.

Uvijek sam radila zakonito, transparentno, u interesu Društva i Republike Hrvatske kao vlasnika, poticala rad i dobre rezultate u Sektoru, čemu svjedoče i izjave 19 kolega koje su proslijeđene Sudu.

Nakon što sam otkrila nepravilnosti u postupanju direktorice Sabo i njezinih bliskih suradnika kojima je cijelo vrijeme pogodovala, direktorica Sabo me počela uznemiravati, vršiti pritiske na moj rad, davati mi nerealne rokove za dostavu podataka, optuživati me da nisam napravila posao koji je spadao u nadležnost drugih sektora i ustrojstvenih jedinica, pozivajući moje kolege iz Sektora na razgovor i klevetajući me pred njima te je više puta tražila da uzmem radnu knjižicu i odem iz Društva i nije me htjela primiti na razgovor.

Moje psihičko stanje se pogoršavalo, a pritisci direktorice su se pojačali nakon što sam prijavila nepravilnosti Etičkom povjereniku i njoj osobno te nakon što me direktorica Sabo u lipnju ove godine tražila da osobno potpišem odluku o poništenju natječaja za poslovni prostor u Jurišićevoj 5 u Zagrebu, a koji natječaj je bio potpisao tadašnji ministar Banožić. Navedeno sam odbila te je direktorica Sabo morala sama potpisati odluku o poništenju. Također, nakon što sam otkrila da direktorica Sabo pogoduje određenim zakupnicima i tolerira im velika dugovanja koja se neće moći naplatiti, dakle radi na štetu Društva i proračuna isto također prijavljujem.

Nakon toga direktorica Sabo kreće u otvoreni osobni obračun i odmazdu prema meni. Pred kolegama zaposlenicima me karakterizira kao agresivnu osobu, sklonu ekscesima te osobu koja je narušila ugled Društva svojim (zakonitim) postupanjima prema korisnicima.

Podnosim prijavu radi uznemiravanja protiv direktorice Sabo, no umjesto da se provede tajni i nepristran postupak sukladno Zakonu o radu, dobivam odgovor direktno od direktorice Sabo kako sam agresivna osoba sklona ekscesima.

Također, tadašnjem Nadzornom odboru Društva prijavljujem nepravilnosti i nezakonito ponašanje direktorice Sabo, što su također napravili i neki drugi zaposlenici, no nikada ne dobivamo odgovor, unatoč dostavljenim dokazima.

U Društvu se nakon mojeg otkaza nastavilo s nezakonitostima i nepravilnim postupanjem, kako u provođenju javnog natječaja za zakup, tako i prema određenim zakupnicima. O svemu naprijed navedenom postoje dokazi i svjedoci te sam se na svaki poziv za sastankom i dostavom dokaza spremna odazvati.’’

Ministar Horvat u izjavi za medije u utorak nijednom se riječju nije osvrnuo na nezakonitosti koje je pobrojala Maja Đerek, samo je ustvrdio da o nepravilnostima u toj državnoj tvrtki nije ništa znao. Iz objavljenog je pisma vidljivo da to ipak možda i nije tako.

EKSKLUZIVNO: ‘Za obnovu stana Frka-Petešića sve naloge izravno je davala Renata Sabo. Sve se odvilo enormno brzo, nije to bila normalna procedura’

Što se tiče Renate Sabo, direktorice Državnih nekretnina, Nacional je već prošli tjedan pisao o novom velikom skandalu ministra graditeljstva Darka Horvata jer je Renata Sabo lažirala životopis kako bi prošla na natječaju, pa joj se sada namješta i novi natječaj.

Na nedavni natječaj za direktoricu Državnih nekretnina prijavila se i sama Maja Đerek. “Htjela sam pokazati da se taj natječaj namješta za nju, kako bi bila ponovo izabrana iako nema uvjete”, ispričala je za Nacional.

Kako Horvat i Katičić štite i namještaju posao ženi koja je Banožiću dodijelila veliki stan, a vlastiti životopis lažirala

Komentiraj