Ipak je objavljena autobiografija Woodyja Allena u kojoj odgovara na sve optužbe

U ponedjeljak je konačno objavljena autobiografija Woodyja Allena „Apropos of Nothing“. Knjigu od 400 stranica objavila je izdavačka kuća Arcade Publishing. I to nakon što je prethodni izdavač Hachette Book Group odustao od objavljivanja knjige zbog pritisaka vlastitih djelatnika, dijela medija kao i Ronana Farrowa, sina Wodyja Allena koji se odrekao svog oca i zadržao majčino prezime.
Kako piše Hollywood Reporter, Allen na početku opisuje odrastanje u New Yorku, ljubavne veze s Dianom Keaton i drugim žena te rad na filmovima, od „Dana radija“ i „Purpurne ruže Kaira“ do „Annie Hall“ i „Hannah i njezine sestre“. Tu dolazimo do opisa odnosa s Miom Farrow te optužbama kako je iskorištavao usvojenu kći Dylan Farrow, o čemu mediji posljednjih godina ekstenzivno pišu.
Allen, koji je s Miom Farrow proveo više od deset godina, prisjeća se sretnih dana koje je proveo s njom, ali su se odnosi hladili tijekom godina, naročito nakon 1987. odnosno nakon rođenja njihovog sina Ronana. Kao što je tvrdio i prije u knjizi piše kako je u osnovi već bio razdvojen od Mie Farrow kada je počeo vezu sa njezinom usvojenom kćerkom Soon-Yi Previn koja je mlađa od njega više od 30 godina. Veza je započeta početkom devedesetih a vjenčali su se 1997. godine. Allen je ovu knjigu posvetio upravo Soon-Yi Previn, Allen se u knjizi prisjetio i dana kada je Mia Farrow otkrila njihovu vezu i to nakon što je pronašla erotske fotografije Soon-Yi Previn u njegovom stanu. „Naravno da sam razumio njezin šok, njezino zaprepaštenje, njezin bijes, sve“, piše Allen u svojoj knjizi ali ne žali zbog činjenice da su on i Soon-Yi Previn postali ljubavnici. Kaže kako su ga znali pitati bi li ponovo započeo tu vezu da je znao kakve će sve reakcije izazivati. „Uvijek sam odgovorio da bi to odmah ponovo napravio“.
Što se tiče Allenovog odnosa s Dylan Farrow, on piše kako se radi o osveti Mie Farrow. „Nikada nisam dirnuo Dylan. Nikada je nisam napravio nešto što bi se moglo pogrešno iskonstruirati kao njezino iskorištavanje. To je bila potpuna izmišljotina od početka do kraja“. Opisujući događaje iz kolovoza 1992. godine kada je boravio u kući Mie Farrow u Connecticutu te kada je navodno seksualno iskorištavao Dylan priznaje da je u jednom trenutku položio glavu u krilo 7-godišnje usvojene kćeri ali dodaje „Sigurno je nisam napravio ništa neprilično. Bio sam u sobi punoj ljudi koji su tijekom poslijepodneva gledali televiziju“. Nakon dvije odvojene istrage protiv Woodya Allena nije podignuta optužnica.
Jeannette Seaver, urednica izdavačke kuće Arcade, napisala je u službenoj izjavi kako „U ovim čudnim vremenima, kada se istina često odbacuje kao ‘fake news’, mi kao izdavači radije dajemo glas cijenjenom umjetniku no da ustuknemo pred onima koji ga žele utišati“.

Komentiraj