Ionescova “Ćelava pjevačica” premijerno u svibnju u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao sljedeću premijeru u sklopu svojeg projekta Inkubator najavljuje, početkom svibnja, predstavu “Ćelava pjevačica” po tekstu Eugèna Ionesca u režiji Suzane Nikolić.

Suzana Nikolić bivša je dugogodišnja članica ZKM-ova ansambla, redovna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Donedavno je predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy, jednoj od najznačajnijih kazališnih akademija u Kini. U ZKM-u postavlja glasoviti Ionescov komad “Ćelava pjevačica”, koji ga je vinuo u jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda. Kako se ističe u najavi, Nikolić mu pristupa s fokusom na pitanje kako taj komad doživljavamo danas, u 21. stoljeću.

“Čini mi se da je snažna poveznica vrijeme koje se u komadu izražava kroz nepredvidive, proturječne otkucaje sata, baš kao što nas vrijeme u kojem živimo sve više stišće i vrti nas u krugu pomanjkanja slobodnog vremena. U tom začaranom krugu kaotičnog vremena susreću se osobe koje se znaju i ne znaju, ili se prave da se ne poznaju, koje komuniciraju na apsurdan način, gotovo montipajtonovski. Zanima me otkriti dinamiku tih odnosa kroz ritam jezika”, rekla je redateljica o predstavi.

Premijera se očekuje početkom svibnja.

Glume: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović i Mateo Videk. Scenografkinja i kostimografkinja je Ana Savić Gecan, za glazbu su zaduženi Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, video oblikuje Marko Turčinov, a rasvjetu Aleksandar Čavlek. Dramaturg i asistent redatelja je Espi Tomičić.

Predstava nastaje kao dio ZKM-ova projekta Inkubator, osmišljenog kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz i izvan okvira temeljne profesije. U sklopu Inkubatora do sad su nastale predstave “Velika bilježnica” Ágote Kristof u režiji i scenografiji Edvina Liverića, “Zdrav i čist dom, tu je sve po mom” autora i redatelja Kristijana Ugrine, “Tri X i ja” po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, te “Knjiga o ljetu” Tove Jansson u režiji Nadežde Perišić Radović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]