Inzko Vijeću sigurnosti UN-a: U BiH ima napretka no ugrožava ga Dodik

FaH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako je stanje u BiH i dalje opterećeno pokušajima političara i vlasti Republike Srpske da podriju stabilnost i cjelovitost države dovodeći u pitanje funkcioniranje njenih institucija i ponavljajući prijetnje o secesiji.

U redovitom polugodišnjem izvješću o stanju u BiH koje je Vijeću sigurnosti UN-a podnio u četvrtak na zasjedanju u New Yorku, Inzko je istaknuo kako je BiH unatoč brojnim problemima uspjela napraviti neke korake naprijed uključujući tu podnošenje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji no to još nije dovoljno da bi se jamčila njezina trajna stabilnost.

Konstatirao je kako je istodobno put BiH ka članstvu u NATO-u blokiran jer vlasti RS odbijaju surađivati u ispunjavanju preduvjeta poput uknjižbe nepokretne vojne imovine.

Kako se ističe i u izvješću Ureda visokog predstavnika (OHR) iz RS-a su nastavili prijetiti protuustavnim referendumima u čemu prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik a također odbijaju provesti odluku Ustavnog suda BiH kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao dan RS.

Dodika je spomenuo u negativnom kontekstu zbog njegova sudjelovanja u davanju imena Radovana Karadžića studentskom domu na Palama ističući kako se takvim postupcima BiH udaljava od pomirenja i suživota.

Inzko je upozorio kako dužnosnici RS-a nastavljaju prijetiti otcjepljenjem tog entiteta od BiH.

“Koristim ovo izvješće kako bih istaknuo da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH kao i da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH zajamčeni Daytonskim sporazumom, ustavom BiH i međunarodnim pravom”, napisao je Inzko.

Zaključio je kako bez obzira na postignuća u protekla dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH nema mjesta pretjeranom optimizmu jer je većina njenih stanovnika suočena s velikim ekonomskim i socijalnim pritiscima a spomenuo je i terorističke prijetnje kao i stalne političke napetosti.

Inzko je zaključio kako je u postojećim okolnostima nužan nastavak vojne misije Europske unije u BiH (EUFOR) navodeći da je ona bitna za mir i sigurnost građana BiH ali i za funkcioniranje OHR-a i provedbu mandata koji je tom uredu povjeren.

Komentiraj