Bosna i Hercegovina na kraju 2016. godine ima razloga za optimizam, ali i za zabrinutost zbog izazova koji su pred njom, no preuzete obveze moraju se ispuniti, a političari moraju prestati tražiti izgovore za izostanak potrebnog napretka, ocijenio je visoki predstavnik međunaodne zajednice za BiH Valentin Inzko u izjavi objavljenoj u četvrtak.

“Političari u BiH imaju razloga za slavlje, ali i za razočarenje. Imali smo priliku vidjeti izuzetan napredak BiH na putu ka Europskoj uniji, ali smo se tijekom godine suočili i s ozbiljnim osporavanjima ustavnog poretka i tijela vlasti BiH”, izjavio je Inzko. On je podsjetio na činjenicu da BiH sada očekuje kandidatski status za članstvo u EU, no istodobno joj prijeti nestabilnost zbog secesionističke politike koju vode vlasti Republike Srpske.

Inzko je posebice upozorio kako se već sedam godina čeka da BiH riješi problem diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu, a riječ je o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” iz 2009. godine.

“Već sedam godina, politički lideri u BiH uporno tvrde kako žele izgraditi inkluzivno, tolerantno, moderno europsko društvo, dok istodobno neke građane tretiraju kao manje jednake od drugih. S tim se mora prestati”, poručio je visoki predstavnik.

Podsjetio je kako je će o tome izravno ovisiti eventualno odobravanje kandidatskog statusa za BiH, jer je to izričiti zahtjev Vijeća Europe prema Europskoj komisiji.

Presuda “Sejdić-Finci” temelji se na načelu ravnopravnosti svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, vjerska uvjerenja ili spol, a njena provedba će doprinijeti uspostavi funkcionalnog demokratskog društva. Provedba te presude ostat će trajna obveza na putu BiH ka članstvu, poručio je Inzko.

U ovom trenutku postoji načelna opredijeljenost u Predsjedništvu BiH da se ta zadaća realizira do kraja 2017. godine, a Ured visokog predstavnika (OHR) to pozdravlja, no istodobno poziva političare da ne iznevjere očekivanja svojih birača u idućoj godini.

Komentiraj