EBRD

Investicijska konferencija i poslovni forum EBRD-a u Sarajevu

Investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, će se održati u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu (8. i 9. svibnja).
Ovogodišnji sastanak okupit će više od dvije tisuće predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre financija, guvernere centralnih banaka, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, što predstavlja nesvakidašnju priliku za razgovore o novim suradnjama i investicijama u Bosnu i Hercegovinu te širu regiju. Hrvatsku, koja je prema EBRD-u u regiji Središnja Europa i baltičke zemlje, na ovom će ovom važnom skupu predstavljati ministar financija Goran Marić i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujičić, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te članovi uprava kompanija koje posluju u Hrvatskoj. Hrvatska je članica EBRD-a od 1993. godine, a koji je do sada podržao 207 projekata.
Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, na Godišnjem sastanku bit će prisutni lideri šest zemalja: predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijer Albanije, Edi Rama, predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.
Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma je “Povezivanje ekonomija za jači rast“, a program foruma obuhvaća širok raspon tema od važnosti za sve regije u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Europi, digitalizacija, a diskusija će biti usmjerena i na regionalne teme s fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu.
“Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Europska banka za obnovu i razvoj želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH, Europskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva.“ izjavio je ovom prilikom Enzo Quattrociocche, generalni sekretar EBRD-a.
Kao međunarodna financijska institucija, EBRD podržava projekte u više od 30 zemalja svijeta pa je tako prošle godine investirala rekordnih 1.1 milijardu eura u zemlje Zapadnog Balkana.

Komentiraj