HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Investicije, socijalne reforme i fiskalna politika prioriteti programa nacionalnih reformi’

Nacionalni program reformi naći će se idući četvrtak na sjednici Vlade, a naglasci u tom dokumentu bit će na poticanju investicija, socijalnim reformama i fiskalnoj politici, najavio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Postoji taj ključni troplet koji se sastoji od investicija, socijalnih reformi i rigorozne fiskalne politike”, rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara nakon potpisivanja sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata u poljoprivredi.

Sve to, kako je rekao, piše i u izvješću Europske komisije, ali Vlada to jako dobro zna i iz svojih analiza.

“Mislim da moramo učiniti sve da bismo pokrenuli dodatne procese za investicijski ciklus”, rekao je Plenković.

To bi, kako je istaknuo, bilo ključno za generiranje gospodarskog rasta i osiguranje nastavka pozitivnih trendova.

Istaknuo je i smanjenje javnoga duga, kazavši da će se o tome voditi računa u izvršenju ovogodišnjega i planiranju proračuna za 2019. godinu.

Do kraja travnja Vlada mora u Europsku komisiju poslati nacionalni program reformi, kao i program konvergencije RH.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike. Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i “zamrzavanje” sredstava EU-a za državu članicu.

Komentiraj