INVESTICIJA: ’Potres u Zagrebu ukazao na potrebu ugradnje skupih ali sigurnih kondenzacijskih bojlera’

Oštećenja dimnjaka uzrokovana potresom često nisu vidljiva pa postoji opasnost da dođe do povrata dimnih plinova među kojima je otrovni ugljični monoksid

Potres koji je pogodio Zagreb izazvao je mnogim kućanstvima probleme s plinom, dimnjacima i bojlerima. Mnogi su dimnjaci oštećeni, što može dovesti do trovanja ugljičnim monoksidom, opasnim plinom bez mirisa i boje, posebno ako imate atmosferski umjesto novog kondenzacijskog bojlera.

“Za atmosferske bojlere specifično je da zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije u kojoj se nalaze te u slučaju bilo kakvog poremećaja u opskrbi zrakom može doći do povrata dimnih plinova među kojima je otrovni ugljični monoksid. Najčešći uzroci povrata dimnih plinova su uključena kuhinjska napa i PVC/ALU stolarija koja ima stopostotno brtvljenje. Opasnost od povrata dimnih plinova predstavlja i neispravan dimovod. Budući da unutarnja oštećenja dimnjaka nisu vidljiva, postoji realna opasnost da dođe do povrata”, rekla je Velinka Buljan, glasnogovornica Plinare Zagreb za Zagreb News.

                                                                               Velinka Buljan, glasnogovornica Plinare Zagreb

 

Nenad Zrinski iz Dimnjačarske obrtničke zadruge upozorio je na veliku opasnost od trovanja u adaptiranim stanovima: “Stanovi se adaptiraju. Mijenja se stolarija i stavljaju se protuprovalna vrata te se stavljaju prisilne ventilacije. Time se drastično mijenjaju uvjeti za sigurno korištenje atmosferskog bojlera. On mora imati ispravan dotok zraka i tehnički ispravan dimnjak.”

Plinara neće naplaćivati građanima novo puštanje plina u objekte

Na stranicama Gradske plinare piše da su neki od preduvjeta za siguran rad atmosferskih bojlera, ugrađivanje uređaja koji isključuju rad kuhinjske nape i bojlera u isto vrijeme iako je najsigurnije ne imati je instaliranu, uklanjanje ventilatora iz kupaonice jer on stvara podtlak, redovita kontrola plinskih uređaja i redovita kontrola dimnjaka te generalne promjene na sustavu dobave zraka. U stanu bi sva vrata trebala biti podrezana u donjem dijelu dva centimetra kako bi se omogućio kvalitetan dotok zraka. Kondenzacijski bojleri, za razliku od atmosferskih, automatski će se isključiti u slučaju oštećenja dimnjaka. Osim toga, oni su i energetski učinkovitiji, ali za njih je potrebna prilagodba tj. modernizacija dimnjaka, posebice u centru grada jer su tamo zgrade u prosjeku stare više od 100 godina.

Zrinski je objasnio da se tehnička ispravnost dimnjaka utvrđuje kod izvanrednih pregleda dimnjaka:

“U redovnom obilasku dimnjačarska služba nema obvezu i nije propisano utvrđivanje tehničke ispravnosti dimnjaka jer bi to povećalo cijenu redovnog obilaska. Uvjet za kondenzacijski bojler je tehnički ispravan dimnjak. Sanaciji dimnjaka ne može se pristupiti bez projekta građevinskog inženjera i strojarskog inženjera. Naša preporuka je, kao službe koja se bavi prevencijom, da se maknu atmosferska ložišta iz stambenih jedinica jer se kroz eksploataciju pokazalo da nisu sigurna i da postoji šansa da se dogodi trovanje bez obzira na to je li sve sigurno posloženo kako treba te je naša preporuka da se stave kondenzacijski bojleri jer su ujedno i energetski učinkovitiji”, objasnio je Zrinski za čitatelje Zg Newsa.

‘Dimnjačarska služba nema obvezu utvrđivanja tehničke ispravnosti dimnjaka’, kaže Nenad Zrinski

 

Ministarstvo graditeljstva izdalo je i uputstva na svojoj internetskoj stranici za sanaciju dimnjaka za vlasnike i upravitelje zgrada, gdje je rečeno da će Vlada RH pomoći svakom kućanstvu iznosom do 20 tisuća kuna. Iznos je namijenjen financiranju sanacije dimnjaka i ugradnji novih bojlera. Iz spomenute sanacije Ministarstvo graditeljstva osigurat će 12 tisuća kuna po kućanstvu, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša koji će sufinancirati kondenzacijske bojlere s 80 posto ukupnog iznosa tj. do iznosa od osam tisuća kuna. Cijena kondenzacijskih bojlera kreće se od osam do 12 tisuća kuna.

“GPZ iznimno plin pušta samo potrošačima kod kojih se plin može sigurno koristiti. Građanima kojima je zbog potresa preventivno zatvoren plin, GPZ ne naplaćuje poslove iz svoje nadležnosti pri puštanju plina u objekte”, rekla je Velinka Buljan. Za sigurno puštanje plina potrebno je imati pozitivan nalaz statičara ili sudskog vještaka za građevinstvo da plinska instalacija nije ugrožena, atest dimnjačara i obvezan pristup u sve stanove kod puštanja plina.

Komentiraj