INVESTICIJA OD PET MILIJUNA EURA: HAIX Obuća otvorila nove pogone

HINA

Svečanim presijecanjem vrpce, u subotu su u Maloj Subotici pokraj Čakovca otvoreni pogoni 3 i 4 tvrtke Haix Obuća, čime su stvoreni uvjeti za otvaranje novih 170 radnih mjesta i, kako je istaknuto, vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene.

Investicijom vrijednom pet milijuna eura povećana je površina tvornice u Hrvatskoj na 15.200 četvronih metara, a kapacitet proizvodnje s dosadašnjih 6000 na 10.000 pari cipela na dan. Izgradnjom novih pogona HAIX je stvorio uvjete za otvaranje novih 170 radnih mjesta, ali i vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene, unaprijedivši time radne uvjete.

Do sada je HAIX u Hrvatskoj zapošljavao 660 ljudi. „Izgradnjom novih pogona u Maloj Subotici samo smo potvrdili ispravnost odluke o ulaganju u Hrvatskoj“ naglasio je predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl.

  • HAIX je u našoj zemlji prisutan od 1999. preko lohn poslova, a 2004. otvorena je tvrtka kćer. Haimerl je rekao kako se od samih početaka u hrvatsku tvrtku uložilo više od 10 milijuna eura u izgradnju pogona, a 6,5 milijuna eura u opremu i strojeve potrebne za proizvodnju.

Govoreći o vraćanju proizvodnje iz Azije u Europsku uniju kazao je da se za ulaganje u Hrvatsku odlučio iz nekoliko razloga. Prvi je što je u Međimurju postojala kvalificirana obućarska radna snaga dok je u Bavrskoj nije bilo, a drugi brzina birokracije. Iznenadilo ga je kako se sve potrebne dozvole riješe u roku od 4 do 8 tjedana, a ne kao u Njemačkoj gdje bi mu za to trebalo 4 do 8 mjeseci.

„Građevinsku dozvolu za nove pogone dobili smo u jednom danu“ bio je pun hvale na račun lokalne uprave Haimerl te je dodao kako je mentalitet međimurskih radnika sličan njemačkom.

Voditelj tvornice HAIX Obuća Markus Lins pak je kazao kako novim pogonima vraća proizvodnja iz Vijetnama, a kao kurizitet je naveo da vatrogasci u Kini nose njihove čizme. Rekao je da proizvode iz Male Subotice plasiraju na sva svjetska tržišta, a osim profesionalaca; vojnika, vatrogasca, policajaca, lovaca, šumara i spasilaca njihove proizvode sve više kupuje i građanstvo.

Cijela HAIX grupa u prošloj je godini ostvarila 27-postotni rast, a u Hrvatskoj je promet povećan na 16 milijuna eura. Novi proizvodni pogoni izgrađeni su sukladno standardima održivog poslovanja i niske energetske gradnje.

HAIX Obuća u 100-postotnom je vlasništvu HAIX Schuhe Produktions und Vertriebs GmbH sa sjedištem u bavarskom Mainburgu.

Komentiraj