Intrigantni ‘Momci iz Brazila’, majstorski režiran triler, premijeru je imao 1978. godine

Mladi tragač za nacistima Barry Kohller (Steve Guttenberg) u Paragvaju locira zloglasnog doktora Mengelea (Gregory Peck) i njegove pomagače, te shvati da se spremaju ubiti 24 muškarca u raznim krajevima Europe i Amerike, svi redom starih 65 godina. Obavještava o tome iskusnog lovca na naciste Ezru Liebermana (Laurence Olivier), koji nakon naglog prekida veze s Kohllerom posumnja da se mladiću nešto dogodilo. Povede vlastitu istragu i dolazi do zapanjujućih spoznaja o Mengeleovim namjerama…

Politički triler ‘Momci iz Brazila’ (The boys from Brazil) svoju je premijeru imao 4. listopada 1978. godine. Još je to jedan iznimno intrigantan film nastao na temelju romana američkog spisatelja Ire Levina (‘Rosemaryna beba’, ‘Stepfordske supruge’), a režirao ga je Franklin J. Schaffner, jedan od najuglednijih američkih redatelja na prijelazu šezdesetih u sedamdesete godine, tvorac filmova kao što su ‘Planet majmuna’, ‘Patton’ i ‘Leptir’. Levin je u svom romanu anticipirao kloniranje, a Schaffner je na temelju njegova uzbudljivog romana kreirao iznimno napet, majstorski režiran triler čiji su moćni aduti i veliki, sjajno raspoloženi glumci.

Film je bio nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg glumca (Laurence Olivier), originalne glazbe i montaže, dok je Gregory Peck za svoju izvedbu bio nominiran za Zlatni globus. Spomenimo i da je lik Ezre Liebermana temeljen na glasovitom lovcu na naciste Simonu Wiesenthalu.

Komentiraj