Bojan Zibar

Kultna istarska ‘Vodnjanka’ odnedavno i u Zagrebu

Razloga za posjet Istri je mnogo, od prelijepe prirode, bujne vegetacije, slikovitih, zelenih dolina, brijegova i vinskih cesta… Turisti iz cijelog svijeta dolaze u “hrvatsku Toskanu” i zbog  autohtone gastronomije, koja je odraz spomenute netaknute prirode i blizine mora koje ju okružuje.

Među brojnim restoranima, posebice se ističe ‘Vodnjanka’, mjesto s dugom i bogatom poviješću. Prva lokacija restorana otvorena je u istoimenom gradiću Vodnjanu, još davnih 60-ih godina. Svjetlana Celija je do danas ostala vlasnica i chefica Vodnjanke, dobitnica mnogih kulinarskih nagrada, među kojima je i ona Turističke zajednice Istarske županije.

Gospođa Celija iznimno je ponosna na domaću, svježe napravljenu tjesteninu – raviole, pljukance i fuže, koje ovdje služe s raznim aromatičnim umacima, poput onog od boškarina, začinskih trava, divljih sezonskih gljiva i šparoga. Od glavnih jela izdvajaju se ona od mesa boškarina, od kojeg rade carpaccio, flam, tagliatu, kobasice od miješanog mesa boškarina i magarca. Kao posebna atrakcija desertne karte ističe se Bumbarska torta, popularni vodnjanski specijalitet na temelju badema, šećera i jaja, bez brašna.

Upravo na tim jelima temelji se koncept druge lokacije ‘Vodnjanke’, koja je nedavno otvorena u centru Zagreba i to zahvaljujući pripadnici treće generacije žena u obitelji, Ivani. Intimnost prostora ostvarena je pažljivim uređenjem interijera, odabirom svjetlijih boja, poput bijeline i pastelno ružičaste, koje su u opreci s atraktivnim, tamnosivim zidovima, dok su za suptilnu dozu luksuza zaslužni prelijepi kristalni lusteri. Kao najupečatljiviji detalj u restoranu ističe se masivna, raskošna slika zanimljivog motiva u zlatnom okviru.

Ljubav, znanje i talent triju generacija obitelji Celija odsad su utkani na dvije lokacije.

Komentiraj