“Intimni univerzum” Dražena Trogrlića u Modernoj galeriji

HINA / Moderna galerija / Goran Vranić

S više od stotinu slika, skulptura i crteža nastalih u proteklih petnaestak godina na velikoj monografskoj izložbi Intimni univerzum 2000 – 2015.“, koja će se održati od 15. ožujka do 17. travnja u Modernoj galeriji, predstavit će se svestrano stvaralaštvo suvremenog umjetnika Dražena Trogrlića.

Izložena djela odabrana su iz mnogobrojnih umjetnikovih ciklusa slika, skulptura i crteža.Tematsku cjelinu slikarstva potpisuje akademik Tonko Maroević, a kiparstva muzejska savjetnica Moderne galerije Đurđa Petravić.

U reprezentativnom prostoru prvog kata Moderne galerije izložit će se radovi kojipredstavljaju sintezu umjetnikova paralelna i slobodna kretanja različitim medijima, a odlikuju se inovativnim formama i sadržajima, sklonošću primarnom, izuzetnim koloritom i senzibilitetom za psihološka i prostorna svojstva boje i sve većom redukcijom u likovnom smislu i u procesu mišljenja, ističe se u najavi izložbe.

Trogrlićev dijalog s umjetnošću uvijek se iznova odvija prema tijeku života – unutarnjem osobnom iskustvu i osjećajnosti i vanjskom mu ritmu, a u uvijek inovativnoj likovnoj formiiščitava se njegova osobna kozmogonija, psihološki i osjećajni slojevi bića, ponajviše njegova ozbiljna zaokupljenost vrijednostima života i zračeća vedrina njegova pogleda na svijet, dodaje se.

Po riječima Đurđe Petravić, aktualnom monografskom izložbom predstavlja se umjetnikovrecentni segment zrelog umjetničkog opusa, s naglaskom na sintezi umjetnikova kretanja likovnim medijima slikarstva, kiparstva, crteža i kolaža.

Visoke stvaralačke domete umjetnikova sustavno artikulirana umjetničkog univerzuma u ovoj aktualnoj prezentaciji sagledavamo kroz bogatstvo tematskih opcija i inovativnih oblikovnih rješenja koja ne odbacuju tradicionalne zahtjeve za jedinstvenosti umjetničkog djela, emotivnim i ekspresivnim sadržajem i kompleksnošću“, ustvrdila je u predgovoru kataloga.

Aktualna izložba u svom kiparskom segmentu pokazuje autorove egzistencijalne pobude i afinitete, racionalni i meditativni pristup te konstruktivni princip, geometrijske, racionalne sheme i strukture, stoga je njegovu likovnom svijetu primjeren pojam vitalističke forme i redukcionizma kako u likovnom smislu tako i u procesu mišljenja, dodala je.

Akademik Tonko Maroević drži kako je Trogrlićeva razgranata djelatnost na nekoliko razboja, crtež i grafika, slikarstvo i kiparstvo, uz niz raznovrsnih zadataka primijenjenog karaktera, od njegovih početaka postala predmetom brojnih interpretacija, no “sve su one ustrajale na naglašavanju minimalističkih premisa i izravnog egzistencijalnog svjedočenja, na poentiranju materičke usmjerenosti i vjernosti načelima maksimalne redukcije”.

Dražen Trogrlić (1958., Varaždin) diplomirao je 1983. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Raoula Goldonija, a majstorsku radionicu Ljube Ivančića i Nikole Reisera polazi iduće dvije godine.

Samostalno je počeo izlagati 1984. kao crtač s iznimnim umijećem u tehnikama linoreza i cinkopisa, a idućih se godina na domaćoj likovnoj sceni potvrđuje grafičkim mapamaMaterinstvo, Iskustva južnih mora, Povratak uoči odlaska, Zemljine mijene, Nevjerica, nesanica.

Redovito ima po nekoliko samostalnih izložbi godišnje, a sudjeluje i na brojnim skupnimizložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj