Goran Stanzl/PIXSELL

INTERVJU ZA TELEGRAPH Ivan Raitić o Barceloni, el Clasicu, Xaviju i Slavenu Biliću

U velikom intervjuu za britanski Telegraph veznjak Barcelone i hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić progovorio je o nastupima za Barcelonu, Slavenu Biliću, Xaviju i otkrio zašto nije prešao u Chelsea.

Barcelonin nogomet opisao je frazom ‘dominacija sa ritmom’, pa prekrivši rukama oči objasnio kako stvari funkcioniraju u katalonskom divu. “Možeš s povezom preko očiju znati gdje se točno nalaze tvoji suigrači. To je najvažnije od svega. Samo jedan dodir. Kao dobro podmazan stroj”, ističe Rakitić.

Vremena za razmišljanje, kaže, nema. “Kad dobiješ loptu, moraš ju proslijediti dalje. To nije instinkt, već nešto što osjetiš točno u tom trenutku. Sve se to istrenira, ali trening počinje u tebi. I zbog toga možeš vrlo brzo razmišljati i donijeti pravu odlukU”, dodaje.

Barcelona i Real Madrid u subotu će odigrati još jedan ‘el Clasico’, a Rakitić kaže kako je to utakmica u kojoj svijeli svijet 90 minuta sjedi i gleda. “Nije kao bilo koja utakmica, jednostavno jer se na terenu nalazi toliko posebnih igrača koji samo čekaju jedno pogrešno dodavanje. Moraš biti spreman svaku sekundu”, kaže Rakitić.

Hrvatski se veznjak relativno brzo oporavio od ozljede, i trebao bi sutra krenuti od prve minute. Kada je imao 16 godina, Rakitić je mogao preći u Chelsea i Juventus. Ali, odbio je oba velikana kako bi ostao u Baselu i do uspjeha došao ‘na svoj način’. “Bilo mi je važno ići korak po korak. Odlučio sam ostati s obitelji, što mi je tada bilo iznimno važno. Možda to ne bi bila najbolja odluka za sve, ali bila je prava odluka za mene”, priča Raketa.

“Živim za nogomet. Za oporavak i treninge ću izdvojiti i 25 sati na dan, ako treba. Znam da će ovo jednom prestati, a onda ću imati vremena za sve ostalo. Naravno da imam vremena za svoju obitelj, ali sve ostalo se vrti oko nogometa”, objašnjava.

Ističe kako voli pratiti Premierligu, najviše zbog Slavena Bilića. “Bio mi je trener šest, sedam godina. Vidim da uživa u Engleskoj. Lud je za Premierligom, lud je za West Hamom i lud je za rock’n’rollom. Veliki je čovjek i želim mu da osvoji Premierligu”, kaže Rakitić.

Vrlo važna bila mu je posljednja godina koju je proveo u Sevilli. I na nogometnom polju, i na osobnom. “Bio sam prvi kapetan Seville koji nije bio Španjolac, još od Maradone. Veliko je to poštovanje”, dodaje. Mediji su ga, otkako je došao, prozvali zamjenom i nasljednikom Xavija. “Njega je nemoguće zamijeniti. Ali, tu sam kao Ivan Rakitić, a ne Iniesta ili Xavi”, ponavlja.

Komentiraj