Saša Zinaja i PIXSELL

INTERVJU: VESNA BALENOVIĆ: “Kolinda me obećala vratiti u INU”

Vesna Balenović tvrdi kako je shvatila da su predizborna obećanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović obična nemoralna laž

 

  • Tome je svjedočio Mate Radeljić čije sumnjive aktivnosti Kolindi ne smetaju’

 

Nakon što ju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razriješila dužnosti povjerenice za zviždače, obrazlažući to tvrdnjama da je naknadno saznala da je njezina udruga Zviždač dobila donaciju od Ine u iznosu pola milijuna kuna, što po njenom mišljenju Vesni Balenović narušava vjerodostojnost, Vesna Balenović odgovorila je priopćenjem u kojem je navela da ju je predsjednica “imenovala iz formalnih razloga, bez iskrene želje za suradnjom i namjere da stvarno pomogne zviždačima te borbi protiv kriminala i korupcije”. Vesna Balenović predsjednicu je javno prozvala i zbog nekih donacija koje je primila za financiranje svoje predizborne kampanje:

“Ako već Kolinda govori o donacijama, onda se treba podsjetiti milijunskih donacija i donatorskih večera koje je organizirala po ekskluzivnim hotelima, suprotno dosadašnjoj hrvatskoj političkoj praksi. Zna li predsjednica porijeklo svake prikupljene kune? Zna li predsjednica koliko je njenih donatora pod istragama policije, DORH-a i USKOK-a? Zna li predsjednica koliko je njenih donatora ovog tjedna odspavalo u Remetincu i koliko su pojedini novopečeni milijunaši i donatori ukupno odležali po zatvorima te na koje su se sve načine domogli bogatstva kojim raspolažu?”

Te vrlo kritički intonirane izjave i ozbiljna pitanja Vesna Balenović otvorila je tek nakon što ju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razriješila dužnosti. Otvoreno je pitanje zašto je o tomu šutjela dok je obnašala dužnost povjerenice predsjednice za zviždače te zašto je uopće tu dužnost prihvatila ako navedeno smatra spornim. S druge strane, otvoreno je i pitanje kakvim se kriterijima predsjednica rukovodi pri odabiru suradnika, je li zatražila da se za njih naprave sigurnosne provjere te bi li u tom slučaju i ranije doznala za spornu donaciju Ine. Izvori upućeni u zbivanja u Uredu predsjednice tvrde da je više iskusnih savjetnika, suradnika i kolega Kolindi Grabar Kitarović sugeriralo da izbor jednog dijela njenih savjetnika i povjerenika, a posebno izbor Vesne Balenović za jednu od njih, u najmanju ruku nije najsretniji. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović informirali su da Vesna Balenović samoinicijativno daje podršku i nekim ljudima čije bi se aktivnosti trebale temeljitije analizirati i sagledati, te da bi dijelom i zato trebalo promisliti o nastavku suradnje s njom, ali i nekim drugim osobama koje je predsjednica angažirala.

  • JADRANKA JUREŠKO KERO rekla mi je da sam pametna i energična žena te da ne bih trebala gubiti vrijeme u Uredu predsjednice. Ponudila je da će me zbrinuti u više nadzornih odbora ako sama odlučim otići’

Predsjednicu su upozoravali i na to da bi zbog takvih olako donesenih kadrovskih odluka mogla imati raznih problema. S jednim dijelom tih problema Kolinda Grabar Kitarović počela se suočavati i uoči, ali i neposredno nakon što se Vesni Balenović zahvalila na suradnji. Vijest o razrješenju Vesne Balenović stigla je nekoliko dana nakon što je ona u izjavi za Nacional od 21. srpnja predsjednicu još jednom javno prozvala zato što je četiri mjeseca nije primila na razgovor, navodeći čak da je na Pantovčaku izložena mobingu. U razgovoru za Nacional Vesna Balenović objasnila je zašto misli da je informacija o donaciji Ine udruzi Zviždač bila samo izlika za njezinu smjenu, što je sve proživljavala i kakvim je pritiscima bila izložena tijekom četiri mjeseca svog rada na Pantovčaku te što joj je sve nuđeno ne bi li sama podnijela ostavku.

NACIONAL: Je li pravi razlog vaše smjene s mjesta povjerenice za zviždače to što ste dobili donaciju od Ine, kao što tvrdi predsjednica, ili smatrate da iza toga stoji nešto drugo?

Priča o donaciji koju je Udruga dobila, plasirana je iz Ureda predsjednice kako bi se skrenula pozornost javnosti s glavne teme, a to su predizborna obećanja predsjednice o zaštiti, vraćanju i nagrađivanju zviždača. Donacija koju je posve transparentno dobila Udruga, nije pravi razlog mog razrješenja s Pantovčaka. Predsjednica je vjerojatno već prvog dana nakon objave mog imenovanja bila izložena pritiscima da povuče svoju odluku ili me smijeni. Ti pritisci na predsjednicu ujedno su i logičan odgovor zašto me predsjednica od dana imenovanja do dana razrješenja nije pozvala ni na jednu tjednu koordinaciju, ni na jedan jutarnji brifing. Razmišljala sam čak da se do predsjednice pokušam progurati s grupom građana koje na Pantovčaku primaju jednom mjesečno, kako bih s njom popričala o problemima zviždača. Nažalost, od svih mogućnosti preostalo mi je samo da se fotografiram s kartonskom Kolindom postavljenom u predvorju.

NACIONAL: Kako komentirate tvrdnje da ste vi i vaša udruga zbog donacije Ine izgubili na vjerodostojnosti, te je li ta donacija bila ičim uvjetovana?

Smatram da nikakvu vjerodostojnost nisam izgubila zbog donacije koju je INA uplatila Udruzi. Iznos koji se spominje predstavlja zbroj financijskih potpora tijekom triju godina i nije jednokratno uplaćen. Donacija nije ničim uvjetovana, već predstavlja priznanje Udruzi za društveno koristan rad u borbi protiv kriminala i korupcije. Donacija je dodijeljena kao i stotinama drugih udruga, po važećim kriterijima za doniranje sredstava koje ima naša nacionalna naftna kompanija. Nakon donacije nisam zašutjela, već sam dosljedno nastavila, kao i svih prijašnjih godina, glasno prozivati imenom i prezimenom odgovorne osobe za počinjeni kriminal i devastaciju INE. O tome svjedoče stotine objavljenih tekstova u tisku i na portalima. Vjerodostojnost bih izgubila da sam nakon što je Udruga primila donaciju, zašutjela. To se nije dogodilo, pa je Kolindina tvrdnja o gubitku vjerodostojnosti neutemeljena i predstavlja loš spin njezina savjetničkog tima.

NACIONAL: Je li predsjednica prije vašeg imenovanja bila upoznata s detaljima vašeg spora s Inom?

Na prvom susretu povodom mog imenovanja, predsjednica je u prisustvu savjetnika Mate Radeljića rekla da je u cijelosti upućena u moj spor s Inom. Zgrozila se nad petnaestogodišnjom kalvarijom koju sam s obitelji zbog Ine jedva preživjela. Poznato joj je bilo da sam nekoliko godina nakon presude u radnom sporu dobila priznanje DORH-a, da su na temelju moje kaznene prijave u INI otkrili višemilijunski kriminal i štetu koju je pretrpjela INA. Rekla je da zna za potporu predsjednika Nadzornog odbora Ine te priznanje Vlade RH da su mi kršena ljudska i radna prava. Rekla je da će zadužiti šefa kabineta Domagoja Juričića da kontaktira Inu, da preporuči moj povratak na posao i da se nepravda prema meni ispravi. Nažalost, moji dugogodišnji progonitelji bili su brži i kod predsjednice blokirali tu inicijativu.

NACIONAL: Odluka o vašem razrješenju objavljena je svega nekoliko dana nakon što je Nacional objavio vaše izjave o tome kako vas predsjednica nije primila ni na jedan radni sastanak te kako ste na Pantovčaku izloženi mobingu. Mislite li da je to slučajnost?

Ne vjerujem u slučajnosti. A zanimljivo je da mi je najprije rečeno kako moje razrješenje stupa na snagu 29. srpnja, da bih u pismenom rješenju koje sam dobila naknadno stajao datum 24. srpnja.

  • ‘KOLINDA JE REKLA da će zadužiti šefa Kabineta Domagoja Juričića da kontaktira Inu, preporuči moj povratak na posao i da se tako nepravda prema meni ispravi. To je slušao i Mate Radeljić’

NACIONAL: Kako ste zapravo saznali da ste razriješeni dužnosti povjerenice, možete li to malo opisati?

Nakon četiri mjeseca koliko sam na Pantovčaku, dobila sam konačno prvi poziv iz Ureda predsjednice da se javim. Očekivala sam prvi radni sastanak. Predsjednicu sam konačno željela upoznati s planovima i aktivnostima oko donošenja Zakona o zaštiti zviždača, formiranja Etičkog povjerenstva za zviždače, Ureda za zviždače, o suradnji sa zviždačima iz regije i konkretnim problemima pojedinih zviždača. U Uredu su bili predsjednica i savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. Srdačno sam ih pozdravila i prije nego što mi je išta stigla reći, predsjednici sam uručila knjigu s posvetom i prenijela pozdrave gospođe Žuži Jelinek. Prošlog tjedna me, naime, gospođa Diana Marazza Jelinek, kći Žuži Jelinek, pozvala na proslavu Žužina 95. rođendana. Tom prilikom prenijela sam pozdrave predsjednice gospođi Jelinek, koja se obradovala i uzvratila autobiografskom knjigom o svom bogatom i jedinstvenom životnom putu. Lice predsjednice bilo je bez osmijeha, kratko se zahvalila i još kraće mi posve tiho rekla da je doznala da je udruga koju vodim dobila 2011. godine donaciju Ine i da smatra da zbog toga nisam vjerodostojna i nepristrana, da mi se zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji i da moj angažman na Pantovčaku s današnjim danom prestaje.

NACIONAL: Što ste vi na to odgovorili?

Rekla sam predsjednici da tu nije ništa sporno, da se sve udruge civilnog društva koje su neprofitne organizacije, financiraju iz donacija. Rekla sam da ta sredstva nisam dobila ja, već da su posve transparentno uplaćena na račun Udruge te utrošena za pokrivanje materijalnih troškova i da svi u Udruzi radimo volonterski, bez plaće i naknada, kao što sam bez plaće i naknade radila i kao povjerenica u Uredu predsjednice. Predsjednica kao da me nije čula, bila je odsutna, kao da moje riječi nisu doprle do nje. Njezin savjetnik Mate Radeljić nije rekao ni riječi, ali je bilo vidljivo zadovoljstvo kojim je isijavao, što smatram znakovitim.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima bili s Radeljićem?

S obzirom na to da mi protokol predsjednice nije pružio ni jednu šansu da dođem u njezinu blizinu, a kamoli da dogovorim s njom radni sastanak kakve su drugi savjetnici i povjerenici imali svakodnevno, dozvoljeno mi je bilo jedino komunicirati sa savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem. On je na to mjesto došao s Osječke televizije, a javnosti je poznatiji po asistenciji u kaznenom djelu pokušaja izbjegavanja plaćanja 10 milijunskog poreznog duga Željka Biloša, vlasnika OLT-a i vlasnika Osječke televizije. O toj kompromitirajućoj aferi naširoko su izvještavali svi mediji tijekom prošlog mjeseca, a čini se da jedina to nije primijetila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

NACIONAL: Možete li opisati kako je izgledala vaša suradnja s Radeljićem?

Nažalost, ni poštu koju su mi upućivali građani i zviždači nisam smjela dobivati izravno. Primao ju je prvo Mate Radeljić, a ja sam tek dio te pošte nakon selekcije dobivala na svoj stol. Sjećam se jedne neugodne situacije kad se Radeljić u mojem prisustvu glasno izvikao na tajnicu Marinu zato što mi je izravno, bez da je on to prethodno odobrio, donijela pismo adresirano na mene. Bilo je to pismo grupe novinara i uglednika koji su tražili zaštitu ljudskih i radnih prava za otpuštene urednice HTV-a Elizabetu Gojan i Helenu Krmpotić. Pismo mi je odmah oduzeo. Zašto? To Ured predsjednice najbolje zna.

NACIONAL: Je li vam Radeljić davao kakve zadatke? Izjavi ste za Nacional da je upravo Radeljić tražio da odete dati potporu prosvjedu obitelji Cvjetković koja je deložirana nakon konačne odluke Ustavnog suda, a poznato je da je vaš dolazak tamo, kao povjerenice predsjednice Republike, ocijenjen vrlo negativno jer se time impliciralo da predsjednica pokušava osporiti odluku Ustavnog suda.

Da, sat prije ponoći 9. srpnja zazvonio mi je mobitel. Savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić zamolio me da sutradan ujutro odem na Bukovac gdje se trebala provesti deložacija obitelji Cvjetković. Čak mi je izdiktirao adresu, Mogilska 5. Uostalom, na Bukovac me vozio službeni vozač po Radeljićevu nalogu. Mate Radeljić mi je poručio da je to želja predsjednice koja podupire obitelj Cvjetković te da je već pisala Ustavnom sudu i Vladi RH te izrazila svoje protivljenje ovrhama nad jedinom nekretninom. Znala sam da je Živi zid digao svoje aktiviste i da će sutra pružiti otpor deložaciji. Na moju primjedbu da se ne radi o klasičnom slučaju zviždača, Mate me uvjeravao da je obitelj Cvjetković uputila svoj zvižduk pravosuđu te da obitelji Cvjetković u ime predsjednice izrazim potporu. Radeljić me nije trebao posebno uvjeravati, s obzirom na moj senzibilitet za društvene nepravde i stradavanja građana.

U jutro sam bila s obitelji Cvjetković i po dogovoru s Radeljićem medijima izjavila da sam tu u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Tijekom prosvjeda Radeljić mi se u nekoliko navrata osobno javljao i rekao da preko portala prati sve što se zbiva i jako je zadovoljan mojim angažmanom. Kad iz današnjeg kuta promatram sva ta zbivanja, imam osjećaj da mi je bila postavljena klopka. Pretpostavljam da sam namjerno upućena na Bukovac kako bi ispalo da ja svojim pojavljivanjem i izjavama dovodim predsjednicu u neugodnu poziciju, odnosno, da protivljenjem provedbi pravomoćnih sudskih presuda, ona krši svoje ustavne ovlasti. Mate Radeljić bi se povukao i ispalo bi da sam tamo istupila samovoljno, bez dozvole predsjednice, što bi sigurno bilo sankcionirano mojim razrješenjem s dužnosti povjerenice. No posve slučajno, u razgovoru s vama, spomenula sam da me na prosvjed uputio savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, što je i objavljeno u Nacionalu od 14. srpnja. Plan da me se zbog neovlaštenog istupanja u ime predsjednice smijeni na taj način, propao je jer bi onda trebalo smijeniti i savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, što nije bilo u planu. Nakon izlaska tog članka u Nacionalu, Mate Radeljić se silno ljutio na mene što sam spomenula njegovu inicijativu te je rekao da se takve “tajne s Pantovčaka” novinarima ne smiju odavati. No izgleda da me ta spontano izrečena “tajna” u tom trenutku spasila razrješenja.

  • ‘RADELJIĆ JE ASISTIRAO Željku Bilošu u kaznenom djelu pokušaja izbjegavanja plaćanja poreznog duga od 10 mil. kuna. Iako su mediji o tomu opsežno izvijestili, izgleda da Kolinda jedina to nije primijetila’

NACIONAL: Zašto mislite da su vas i ranije željeli razriješiti te jeste li još s nekim o tome razgovarali?

Nakon što me predsjednica 2. lipnja pozvala na red zato što sam na jednoj javnoj tribini prozvala bivšeg predsjednika Stjepana Mesića suodgovornim za moralnu i materijalnu devastaciju Hrvatske te mi zabranila da ikada više u medijima kritiziram i napadam Mesića, na hodniku sam susrela Jadranku Jureško Kero u društvu Josipa Buljevića, savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Kero se ponašala kao da je znala što se zbivalo nekoliko sekundi ranije u Uredu predsjednice i kao da je znala da je taj 2. lipnja trebao biti moj zadnji radni dan na Pantovčaku. Vidno potresena, molila me da odem s Pantovčaka. Rekla mi je: “Vi ste pametna i energična žena, nemojte tu gubiti vrijeme.” Očito je znala nešto što ja nisam. Rekla sam da ne vidim razlog za moj odlazak, a ako ovdje nisam poželjna, neka mi to predsjednica pisanim putem obrazloži.

NACIONAL: Je li to bio kraj vašeg razgovora?

Ne, tijekom razgovora Jadranka Jureško Kero još mi je rekla da su razgovarali s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom, koji je rekao da se nikad neću vratiti u Inu. Umjesto toga, Jadranka Jureško Kero ponudila je da mi, ako sama odem s Pantovčaka, sredi članstvo u nekoliko nadzornih odbora i radno mjesto u nekoj boljoj kompaniji. Ponudu nisam prihvatila. Odlučila sam ostati na Pantovčaku kao povjerenica za zviždače. Smatrala sam da mi je predsjednica, ako me želi razriješiti, dužna dati obrazloženje. A željela sam od predsjednice čuti i obrazloženje zašto me u četiri mjeseca, koliko sam ukupno bila na Pantovčaku, nije primila ni na jedan jedini radni sastanak. Jedini razgovor koji smo imali bio je taj petominutni susret, koji sam već spomenula, kada mi je rekla da više nikad i nipošto ne kritiziram i u medijima napadam Stjepana Mesića. Kako je to Kolinda zamislila ispuniti predizborno obećanje da će štititi, vraćati na posao i nagrađivati zviždače, kad vlastitu povjerenicu nije nikad primila na razgovor, doista mi nije jasno. Bila je to čista opstrukcija, izolacija i prevara građana koji su zamišljali da se na Pantovčaku ozbiljno razmatraju i pokušavaju riješiti njihovi slučajevi. S druge strane, putovalo se na sve strane po bijelom svijetu, postrojavalo vojsku, zidalo, žbukalo, lovilo ribu, vozilo kombajnom i uveseljavalo svijet, ali se, nažalost, probleme građana nije rješavalo. Proći će i ova teška vremena. Izmijenit će se i predsjednici i savjetnici. Vidjet će se, na koncu, tko je služio narodu a tko kriminalu.

NACIONAL: Kako ste se vi osjećali tijekom tih nekoliko mjeseci na Pantovčaku i kakva je bila vaša komunikacija s ostalim savjetnicima?

Otkako sam imenovana povjerenicom, kontakt sa savjetnicima bio je veoma korektan samo prvog ili drugog dana. Kasnije kao da je došla okružnica iz OZNE i svi su po istom modelu odjednom postali jako zauzeti, nisu imali vremena čak ni za kratak kurtoazni razgovor. Čim bi me na hodniku ugledali, hvatali bi se za mobitele i rješavali velike svjetske probleme. Znate, pametnom čovjeku dosta. Tajnice su bile veoma ljubazne i stručne jer njih očito na Pantovčak nije donijela poplava. Pokušavala sam se osobno obratiti Uredu predsjednice sa zamolbom za prijem, ali lakše bih i brže u kamenu isklesala zašto trebam predsjednicu, nego dobila termin. Svaki put me se odbijalo i uvjeravalo da predsjednica nikako nema vremena i da je strašno zauzeta. Bilo mi je jasno da to pravilo vrijedi samo za mene jer su drugi savjetnici i povjerenici mogli do predsjednice svakoga dana i u više navrata ako su to poželjeli. Vrata Ureda predsjednice bila su čvrsto zatvorena samo za mene. Znate, to je jedan jako ružan osjećaj. Meni su se javljali putem maila, Facebooka, telefonski, poštom i osobno brojni zviždači i građani s problemima.

U početku nisam željela reći da postoje problemi u komunikaciji s predsjednicom, ali ni to se više nije moglo tajiti. Predsjednica je u kampanji obećala pomagati, vraćati i nagrađivati zviždače. Nisam razumjela kako to misli izvesti ako sa mnom kao povjerenicom za te probleme ne želi kontaktirati. Shvatila sam da su obećanja predsjednice bila obična nemoralna laž. Nakon tri mjeseca takve izolacije razmišljala sam o tome da se zahvalim predsjednici na imenovanju povjerenikom za zviždače, s jednostavnim obrazloženjem da ne želim biti učesnik u prijevari zviždača i građana. Ja sam očekivala suradnju i potporu predsjednice u borbi protiv kriminala i korupcije i zaštiti ljudskih i radnih prava građana, a ona je u cijelosti izostala. U životu nisam naučila lagati. Ja držim svoju riječ. No shvatila sam da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović davala samo lijepa obećanja kako bi dobila glasove zviždača i građana i da joj nakon tijesne pobjede nije bilo na kraj pameti učiniti išta od obećanog. Krug mojih najbližih i vjernih suradnika iz Udruge bio je ponašanjem predsjednice konsterniran. Odluku o odlasku s Pantovčaka gotovo da sam objavila, no predomislila sam se u zadnji čas. Uvjerena sam da bi lukavi tim spin doktora okrenuo istinu naglavce. Vjerojatno bi ustvrdili da sam neprilagođena, da mi ništa ne valja, tko bi normalan otišao s Pantovčaka itd. itd. Donijela sam odluku da ipak ostajem, bez obzira na to što sam znala da sam nepoželjna. Od predsjednice više nisam ništa očekivala i odlučila sam početi raditi samostalno, hrabro, odlučno i pravedno kao i prije.

NACIONAL: Jeste li tijekom svog boravka na Pantovčaku ipak uspjeli nešto napraviti za zviždače?

Obavila sam brojne telefonske razgovore i ostvarila osobne kontakte. Hrabrila sam i poticala građane da ne posustaju u borbi protiv kriminala, da se ne plaše i da ne dozvole poslodavcima kršenje svojih ljudskih i radnih prava.

Posjetila me i delegacija iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, s kojom sam uspostavila kontakte. Predsjednica umjesto da je dala potporu mojem humanom radu na strani građana, zviždača i pravde, radije se odlučila vraćati dugove osobama koje su je u karijeri podržale i zadužile. Ja se mogu ponositi onime što sam učinila u tako kratkom vremenu, u okruženju koje je bilo svakakvo, ali najmanje prijateljsko i solidarno. Ostaje za vidjeti hoće li se predsjednica ponositi mojim progonom s Pantovčaka i prijevarom građana, uskraćenih za sva obećanja koja nije izvršila.

 

Komentiraj