VEDRAN ĐULABIĆ ‘Puno je argumenata i za uvjetnu ocjenu da je premijer Andrej Plenković ‘kršitelj’ Ustava’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Vedran Đulabić govori o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića za novi mandat i stalnim optužbama premijera Andreja Plenkovića da je Milanović bio ‘kršitelj Ustava’ na parlamentarnim izborima

S Vedranom Đulabićem, redovitim profesorom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, razgovarali smo u povodu prošlotjedne potpore Glavnog odbora SDP-a kandidaturi Zorana Milanovića za novi, petogodišnji predsjednički mandat, a u svjetlu kontinuiranih izjava premijera Plenkovića da je Milanović bio „kršitelj Ustava“ na travanjskim parlamentarnim izborima. Prema profesoru Đulabiću, ta premijerova teza je pogrešna, a takvom je smatra i troje ustavnih sudaca koji su dan nakon održanih izbora to i objavili u iscrpno obrazloženom izdvojenom mišljenju. Profesor Vedran Đulabić redoviti je kolumnist stručnog portala IUS INFO, koji se bavi hrvatskom sudskom praksom. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na poslijediplomskom studiju upravno-političkih znanosti. Magistrirao je s temom „Upravni aspekti regionalne politike“, a doktorirao s temom „Utjecaj institucionalnog okvira regionalne politike na regionalnu samoupravu“.

Sudjeluje u izvođenju nastave na pravnom studiju i studiju socijalnog rada te na stručnom preddiplomskom i specijalističkom studiju javne uprave i stručnom poreznom studiju na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nastavnik je i na doktorskom studiju Javno pravo i javna uprava Pravnog fakulteta u Zagrebu i na specijalističkim poslijediplomskim studijima Javna uprava, Upravljanje gradom i Priprema i provedba EU projekata, koji se izvode u okviru Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. U okviru međunarodnog programa Erasmus za nastavno osoblje boravio je na Fachhochschule für öffentliche Verwaltung NRW u njemačkom Kölnu. Koautor je nekoliko udžbenika i knjiga („Upravna znanost – javna uprava u suvremenom europskom kontekstu“, 2014., 2022; „Legal Remedies in Administrative Procedures in Western Balkans“, 2016., „Decentralizacija“, 2011.; „Javna uprava – nastavni materijali“, 2006.), a 2007. objavio je samostalnu knjigu „Regionalizam i regionalna politika“.

Sudjelovao je u pregovaračkom timu Republike Hrvatske u pristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u EU u okviru poglavlja 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata te na različitim projektima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva uprave, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, OECD/Sigma inicijative, Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Svjetske banke, te bilateralnim projektima s Francuskom i Slovenijom. Ti projekti realizirani su i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

NACIONAL: Premijer Plenković uporno ponavlja da je predsjednik Zoran Milanović „kršitelj Ustava“, a Glavni odbor SDP-a prošloga tjedna dao mu je podršku da bude njihov kandidat na predsjedničkim izborima. Je li netko od njih dvojice „kršitelj Ustava“?

Mislim da ima puno argumenata i za uvjetnu ocjenu da je i premijer Andrej Plenković „kršitelj Ustava“. To sam elaborirao u svojim tekstovima. Premijer Plenković je to učinio prilikom smjene četvorice ministra Mosta, a tek naknadnom potvrdom te smjene u Saboru. Nakon te njegove „smjene“ u Vladi prošlo je čak 42 dana dok njihov opoziv nije potvrdio i Sabor, a u tom razdoblju presložila se i saborska većina postignutim dogovorom da HNS postane njezin dio. Ministre se ne može smjenjivati bez izglasavanja njihove smjene u Saboru. Premijer ne može naložiti svojoj tajnici da napiše rješenje o smjeni ministara kao što je to učinio svojedobno s tom četvoricom ministara Mosta, ali i u drugim slučajevima. Po Ustavu, Sabor izglasava i razrješuje ministre. Zašto je tako? Zato što u Hrvatskoj živimo u sustavu parlamentarne demokracije. Tako da bih na premijerovom mjestu bio oprezan s kvalifikacijom o kršitelju Ustava…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.