INTERVJU Stjepan Kovač – Prve četiri godine za Grad Čakovec

Na prošlim lokalnim izborima ostvarili ste pobjedu u prvom krugu. Jeste li zadovoljni rezultatom, kako biste ukratko rezimirali svoje prve četiri godine na čelu Čakovca?

Zadovoljan sam rezultatom, temeljem svakodnevnih kontakata s građanima, međutim u politici ne možete biti sigurni do zadnjega trena. No, građani su prepoznali naš rad i nagradili ga svojim glasovima. Prošli mandat obilježila je konsolidacija gradskih financija, ali isto tako i pokretanje i uspjeh brojnih projekata. U tome smo uspjeli zahvaljujući racionalnim upravljanjem te ulaskom u projekte koji su odmah davali rezultate. Statistike i stvarno stanje na terenu jasno govore da je Čakovec sređen i stabilan grad s dobrim perspektivama.

Koji su vaši planovi za grad u naredne četiri godine? Kojim područjima ćete se posebno posvetiti?

Uz sve nabrojano što je obilježilo protekli mandat kao što su razvojni projekti koji su doprinijeli višoj kvaliteti života, cilj mi je pozicionirati Čakovec na nacionalnoj karti, ne samo turistički, nego i kao grad partner poduzetnicima i investitorima, ali i sredinu koja diktira neke trendove u kulturi, društvenom aktivizmu i biznisu. Dat ćemo sve od sebe da zadržimo mlade i da im pružimo priliku da pokreću stvari, bilo start up tvrtke, bilo projekte kreativne industrije ili društvene projekte. Bez mladih niti naš grad, niti naša država nemaju nikakvu perspektivu. Svjesni smo da se danas pri upravljanju sustavom kao što je grad moramo truditi više nego prije 10 ili 20 godina, a to je u konačnici dobro.

Vidljiva su brojna previranja na nacionalnoj razini, zadnje čemu smo svjedočili je dotad nezamisliva suradnja HDZ-a i HNS-a. Kako komentirate ta događanja?

Žalosti me kad vidim da je premijer Plenković spreman na sve, da u stvari želi vlast bez obzira na cijenu. U odluku HNS-a ne želim ulaziti, no činjenica je da su njihovi mandati osvojeni na zajedničkoj izbornoj platformi koja je bila kontra HDZ-a. Tu odluku morat će objasniti svojim biračima, a nama u SDP-u to treba biti škola. Bez obzira na motive, takvi potezi birače udaljavaju od sudjelovanja u političkom životu, a to za razvoj demokracije, pogotovo u Hrvatskoj nije dobro. Kako će sve to završiti tek ćemo vidjeti, no osobno duboko sumnjam da je spašavanje reforme obrazovanja glavni i jedini motiv. No, to je HNS-ova odluka i oni će se na kraju priče, trebati pogledati u ogledalo.

I u vašoj stranci je bilo poprilično turbulentno u zadnje vrijeme. Kako vi vidite dugoročan razvoj SDP-a i što ona može ponuditi Hrvatskoj?

SDP je prije svega demokratska stranka u kojoj ima različitih mišljenja. U kratkom vremenu smo izgubili vlast, promijenili predsjednika, normalno da ljudi imaju različite poglede na način izlaska iz trenutne situacije. Bez obzira što gledajući izvana situacija u SDP-u izgleda kaotično, siguran sam da će SDP iz svega izaći jači.
Pred nama je razdoblje osmišljavanja politika s kojima ćemo tražiti povjerenje birača. Pogotovo jer HDZ nastavlja sa svojom dobro poznatom praksom upravljanja, a problemi koje imamo se ne rješavaju. Slučaj Agrokor, granični spor sa Slovenijom, male plaće i mirovine te nepoštivanje prava radnika, klerikalizacija društva, gušenje civilnog društva, iseljavanje, nepostojanje smislene industrijske strategije, nefunkcionalni regionalni i lokalni ustroj samo su neki na koje SDP mora imati spremna rješenja. I to takva rješenja koja će biti u interesu građana koji ovdje žive i rade. Kvalitetne ljude koji na tome rade imamo u stranci, ali računamo i na sve one kojima je stalo do ove zemlje i njenih građana.

U javnosti su se često spominjali planovi za teritorijalni preustroj Hrvatske. Kakav je vaš stav o tome, ipak imate lokalno iskustvo?

Već sam nekoliko puta naglašavao da problem nije broj gradova ili drugih teritorijalnih jedinica, već opseg poslova i proračun koji imamo. Smatram kako bi gradovi trebali imati puno više samostalnosti u donošenju odluka na lokalnoj razini, jer smo u krajnjem slučaju i najodgovorniji za standard naših stanovnika. Lokalno iskustvo uistinu jest neprocjenjivo jer dobivate direktnu povratnu reakciju do svojih sugrađana i njihova podrška ili izostanak iste najbolje pokazuje radite li dobar posao.

Bliži nam se Porcijunkulovo, velika i važna manifestacija za Čakovec. Što možete obećati ovogodišnjim posjetiteljima?

Tako je, 53. po redu Porcijunkulovo, sve popularnija manifestacija, ove će se godine u Čakovcu održati od 28. srpnja do 2. kolovoza. Prošle godine posjetilo nas je preko 230 000 posjetitelja, a ove godine očekujemo još i veći broj izlagača. To je jedinstvena prilika za prezentaciju naših rukotvorina i tradicijskih proizvoda, a neće izostati niti bogata gastronomska ponuda. Na konferenciji za medije 10. srpnja najavit ćemo i ovogodišnje izvođače, a osobito sam ponosan što manifestacija uz zabavu nastoji obuhvatiti i socijalni aspekt, pa tako organiziramo humanitarnu akciju za pomoć našim najpotrebitijima. I ove ćemo godine organizirati prodaju „startarsica“ s motivom manifestacije Porcijunkulovo. Nadam se da će humanitarna akcija kao i prošle godine izazvati neočekivano veliki interes jer je dvjestotinjak pari „startarsica“ rasprodano u samo dva dana.

Za kraj, možete li ukratko opisati svoju viziju Čakovca? Riječ je o vašem rodnom gradu, na njegovom ste čelu već četiri godine, što biste htjeli ostaviti kao najvažniji rezultat svoga rada?

Iskreno, moj najvažniji cilj je podići standard života svih naših građana i kreirati okruženje u kojem će naši mladi s užitkom živjeti i raditi u našem gradu. Čakovec mora postati grad tehnologije, napretka i kvalitetnog upravljanja i ponosan sam što je upravo moj tim započeo taj važan proces. Čekaju nas iznimno zanimljive četiri godine, vjerujem da smo dorasli svi nadolazećim izazovima.

Komentiraj