FOTO: Intervju s gospodinom Davorinom Pavlovićem

cvh.hr

Donosimo vam intervju s predsjednikom uprave Centra za vozila Hrvatske d.d. koji je nedavno organizirao trodnevnu Međunarodnu konferenciju i opću skupštinu CITA-e (International Motor Vehicle Inspection Committee).

Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja objedinjuje privatne i javne tvrtke te institucije koje se bave tehničkim pregledima vozila.

Gospodinu Davorinu Pavloviću i CVH odano je priznanje kolega iz cijeloga svijeta.

Na konferenciji su prisustvovali i održali govore: Bart Martens iz Europskog parlamenta, Walter Nissler iz Gospodarske komisije za Europu UN-a, Marc Shotten iz Svjetskebanke te Mervyn Edwards iz britanske tvrtke Transport Research Laboratory.

Glavna tema konferencije bila je ‘Partnerstvo za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa i zaštite okoliša’ te su brojni predavači i sudionici raspravljali o svim aspektima ovog vrlo bitnog pitanja. Istaknuto je i kako je sigurnost na cestama neodvojiva od tehničke ispravnosti.

1. Iza vas je trodnevna međunarodna konferencija i opća skupština CITA-e. Jeste li zadovoljni održanom konferencijom, bio je to uistinu važan zadatak za Centar za vozila Hrvatske?

Izuzetno sam zadovoljan administrativnim i tehničkim osobljem uključenim u organizaciju. Gosti na konferenciji su impresionirani tijekom konferencije te kako je bila besprijekorno organizirana i provedena do najsitnijih detalja.

2. Ovo je drugo takvo okupljanje struke kojem je domaćin bio CVH, prvo je održano 1982. godine. Po kojim kriterijima se bira zemlja domaćin?

Potencijalne zemlje domaćini dobrovoljno se prijavljuju za kandidaturu Stalnom uredu CITA-e, a Stalni ured stavlja kandidature na glasovanje na zajedničkoj skupštini CITA-e koja se održava u sklopu konferencije. Predstavnici članova CITA-e po vlastitom nahođenju glasuju za najpoželjnijeg kandidata. Rezultat glasovanja se ne mora prihvatiti, već služi samo kao informacija za konačnu odluku Stalnog ureda na čelu s predsjednikom CITA-e. Na prethodnoj konferenciji koja je 2015. održana u Dubaiju, glasovalo se između New Yorka i Zagreba.

3. Glavna tema konferencije bila je ‘Partnerstvo za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa i zaštite okoliša’. Nakon tri dana predavanja vrhunskih stručnjaka, možete li nam iznijeti neke generalne zaključke na navedenu temu?

Vozilo je postalo kompleksni sustav čiji je utjecaj na svakodnevni život enorman. O njegovoj ispravnosti ovisi funkcioniranje poslovnih procesa u bilo kojoj državi. Kako se radi o kompleksnom sustavu, znanja koja su potrebna za održavanje sigurnosti njegovog prometovanja nalaze se kod različitih dionika kao što su mediji, državna tijela, civile udruge edukacijske ustanove, proizvođači vozila, itd. Na ovoj konferenciji istaknuti su dionici koji sudjeluju održavanju sigurnosti prometovanja vozila na cestama i predstavljeni su načini međusobne suradnje među njima kao i dijelovi praktičnih znanja koja se primjenjuju ili će se primjenjivati na održavanju ispravnosti vozila.

4. Možete li izdvojiti neke važne goste i ključne točke njihovih predavanja? Imali smo prilike čitati da su prisustvovali Bart Martens iz Europskog parlamenta, Walter Nissler iz Gospodarske komisije za Europu UN-a, Marc Shotten iz Svjetske banke…

Goste koje svakako treba istaknuti su i pomoćnik ministra pomorstva, prometa ii infrastrukture, Mario Madunić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave Krunoslav Borovec, ravnateljica Državnog zavoda za mjeriteljstvo Brankica Novosel te predstavnici tijela koja se bave tehničkim pregledima iz cijelog svijeta.

5. Program konferencije je uključio i obilazak stanica za tehnički pregled vozila. Kako Hrvatska kotira u odnosu na druge zemlje, članice Europske unije, po pitanjima kvalitete tehničkih pregleda vozila?

Tehnički pregled u RH organizirano se provodi od 1971. godine, dakle postoji velika akumulacija znanja i iskustva u sustavu. Usudio bih se čak reći da je sustav tehničkih pregleda u RH jedan od bolje organiziranih sustava u svijetu. Stanice za tehnički pregled u RH, kroz Centar za vozila Hrvatske, dobivaju svu potrebnu logističku potporu za svoj rad, kao što je propisana tehnologija rada, umjeravanje mjernih uređaja, informacijski sustav, obrasci, upute i školovanja, itd. Na taj način omogućavamo jednoobraznost i jedinstvenost postupanja u svim STP u RH.

6. Vjerujemo kako su neki vaši gosti prvi put posjetili Hrvatsku. Kakvi su njihovi dojmovi?

Upravo su najviše oduševljeni posjetitelji koji su prvi puta u Hrvatskoj. Organizacija konferencije, ljepota, čistoća i sigurnost grada Zagreba, stručnost naših zaposlenika, kao i prirodne ljepote koje su imali prilike vidjeti prije i poslije konferencije, pridonijeli su pozitivnoj slici naše domovine. Siguran sam da će svaki od delegata s ove konferencije s veseljem prenijeti svoje dojmove i doživljaje u vlastite domovine.

Komentiraj