GULIVER/GETTY IMAGES

INTERVJU S ELIZABETH OLSEN: ‘Zbog predrasuda oko mojih sestara nisu mi željeli davati uloge’

 

Ulogom Wande Maximof, odnosno Scarlet Witch, u filmskom megaspektaklu “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”, Elizabeth Olsen ušla je u elitnu ligu hollywoodskih glumaca.

Nekoliko posljednjih godina Elizabeth Olsen kotirala je kao buduća hollywoodska zvijezda, a te najave su se sada počele i ostvarivati. Nakon niza sjajnih uloga u malim filmovima, prvo je dobila glavnu žensku ulogu u filmu “Oldboy”, slijedio je prošlogodišnji spektakl “Godzilla”, a u filmu “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona” koji se u hrvatskim kinima počeo prikazivati pretprošlog vikenda, glumi sa zvijezdama kao što su Robert Downey Jr., Scarlett Johansson i drugi. Za neupućene u likove iz ovog Marvelovog stripa, na temelju kojih je snimljen film, Iron Man, Thor, Hulk, Kapetan Amerika i Crna udovica bore se protiv Ultrona, robota koji želi uništiti ljudsku vrstu.

A sve ovo do prije nekoliko godina nije izgledalo tako optimistično za 26-godišnju Elizabeth Olsen. Naime, njezine starije sestre su blizanke Mary-Kate i Ashley Olsen koje su od 1987. do 1995. godine bile dječje zvijezde serije “Puna kuća”, nakon toga su glumile u banalnim filmovima te je glumačka ambicioznost Elizabeth Olsen dočekana s puno predrasuda. No za razliku od svojih sestara koje su na kraju napustile glumu i posvetile se modi, što im odlično ide, Elizabeth Olsen dokazala je da zna glumiti, o čemu smo s njom razgovarali ekskluzivno za Nacional.

[quote_box_center]

  • Ulogama u velikim filmskim hitovima kao što su “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona” Elizabeth Olsen je dokazala da nije samo mlađa sestra Mary Kate i Ashley Olsen, nego ambiciozna glumica koja se neprestano školuje.
  • ‘Studirala sam glumu, ali tamo vas pripremaju za kazalište, nitko vas ne podučava o detaljima sa snimanja filmova. Zato učim od onih koji znaju više’

[/quote_box_center]

NACIONAL: Je li bilo teško odrastati u kući u kojoj su vaše starije sestre od malena postale brend?

One su pohađale prvi razred osnovne škole kada su postale poznate a ja sam imala tada četiri godine. Dakle, odrastala sam uz njihovu popularnost, sve mi je to bilo čudno, naročito kada sam u novinama viđala njihove slike a kasnije sam shvatila da se piše i o njihovim privatnim životima. Tada sam zaključila kako ne želim glumiti u filmovima, nego samo u kazalištu. Nisam željela da mi netko oduzme moju privatnost. Međutim, moje sestre sjajno su se nosile s tim problemom te nisu dopustile da ih to zaustavi u karijeri. Zato su postale iznimno uspješne poslovne žene, vode nekoliko kompanija i proizvode sjajnu odjeću. Obožavam njihovu odjeću. Uostalom, dobivam je besplatno, kako onda da je ne volim. Ashley se prva prestala baviti glumom a nakon toga je takvu odluku donijela i Mary-Kate.

NACIONAL: Imate li vi smisla za biznis?

Nadarena sam za biznis. Imam mozak matematičara, zbog čega je moj otac želio da se školujem i da mi cilj bude odlazak na Wall Street. Ako ništa drugo, želio je da vodim računovodstvo za cijelu obitelj, s obzirom na to da je moj stariji brat Trent pisac. Ali ja sam odabrala glumu.

NACIONAL: Kako ste se i kada zainteresirali za glumu?

Za glumu sam se zainteresirala kada sam imala osam godina i to zato što je moj tadašnji najbolji prijatelj Clay volio glumu. On je ljeti pohađao kamp u kojem su klinci vježbali za mjuzikle. Ja sam im se pridružila, radili smo na kazališnim predstavama i mjuziklima i tako sam se navukla na glumu. U meni je uvijek postojala želja za kazalištem i uvijek sam pozivala svoju obitelj da me dođu vidjeti kako glumim. S 10 godina obišla sam nekoliko audicija, ali moj učitelj baleta me ukorio jer sam propuštala satove te sam zaključila da ću imati vremena za audicije kada budem starija.

NACIONAL: Jeste li plesali balet zato što se s njim bavila i vaša majka?

To je točno. Moja majka je bila balerina, cijelog života se profesionalno bavila s njim. Moj otac je, s druge strane, cijelog života igrao golf i trgovao s nekretninama. Dakle, konzervativna balerina susrela je konzervativnog igrača golfa u Los Angelesu

NACIONAL: Jesu li redatelji na glumačkim audicijama u počecima imali predrasude o vama zbog vaših sestara?

Na filmu nemaju predrasuda, ali oni u kazalištu imaju. Mislim da uloge u kazalištu ne dobivam zbog starijih sestara. Kada sam počela odlaziti na audicije, mnogi nisu ni znali tko sam, tek bi me na kraju audicije pitali da li sam rodbinski povezana sa sestrama Olsen. Bilo mi je lakše jer me nisu tijekom audicije povezivali s njima. Međutim, na audicijama za kazališne uloge odmah bi me povezali sa sestrama. Više puta sam im rekla da sam pohađala četiri različite glumačke škole kako bih postala glumica te nema razloga da me ne odaberu za neku ulogu, ali to nije pomoglo. Nadam se da su u međuvremenu te predrasude nestale.

ELIZABETH OLSEN (U SREDINI) SA SVOJIM SESTRAMA, MARY-KATE I ASHLEY
ELIZABETH OLSEN (U SREDINI) SA SVOJIM SESTRAMA, MARY-KATE I ASHLEY

NACIONAL: Uz kakve filmove ste odrastali?

Dok sam odrastala, moje omiljene glumice bile su Diane Keaton, Anette Bening i Michelle Pfeiffer, a filmovi koje je Diane Keaton snimila s Woodyjem Allenom bili su mi magični. Gledam razne filmove, od romantičnih komedija do filma “Ulaz u prazninu” francuskog redatelja Gaspara Noa. Kada sam počela raditi u filmskoj industriji, susrela sam ljude koji su inteligentniji od mene te su mi dali listu filmova koje moram pogledati. S obzirom na to da je moj brat hodajuća filmska enciklopedija,ponekad bi poludio na mene kada je shvatio da neke art filmove nikada nisam vidjela. Zato sada nastojim pogledati mnoge stare klasike, nedavno sam gledala dva filma Roberta Altmana. Odrasla sam uz filmove kao što su “Čarobnjak iz Oza” i “Ratovi zvijezda” te uz mnoge mjuzikle, a sada zapravo pokušavam shvatiti koje filmove doista volim. Zanimljivo je da sa sestrama nikada ne razgovaram o filmovima.

NACIONAL: Kako ste se osjećali kada ste konačno počeli dobivati uloge u filmovima?

Moj prvi film bio je “Peace, Love and Misunderstanding” redatelja Brucea Beresforda, gdje sam glumila sa Jane Fonda i Catherine Keener. Sjećam se da sam na snimanju pitala Catherine Keener tisuću pitanja, poput “što je close up”, “što je long shot” jer nisam imala pojma ni o čemu. Studirala sam glumu, ali tamo vas pripremaju za kazalište, nitko vas ne podučava o detaljima na snimanju filmova. Zato sam postavljala tonu pitanja, a Catherine Keener je bila tako cool i odgovorila mi je na svako. Na snimanju svog drugog filma “Martha, Marcy, May, Marlene”od početka sam zapitkivala o svemu jer je snimanje bilo potpuno drugačije od prethodnog. Zato stalno pokušavam naučiti nešto novo od ljudi koji znaju više od mene.

NACIONAL: Početak vaše karijere vezan je za male, nezavisne art filmove, sada su uslijedili veliki hitovi. S obzirom na takvu selekciju filmova, želite li pokazati da ste vi drugačija sestra Olsen?

Ne, jer se radi o tome da sam odabrana za te uloge. Početkom 2010. počela sam odlaziti na brojne audicije, sve dok me nisu odabrali za film Brucea Beresforda, a nakon toga za film “Martha, Marcy, May, Marlene”. Silno sam željela ulogu u tom filmu i jako sam se veselila kada sam je dobila jer mi je bilo jasno da su mogli uzeti neku poznatiju glumicu, a odabrali su mene. Znate, za mladog glumca koji je tek završio glumačku akademiju jako je teško dobiti ulogu u filmu jer u današnje vrijeme redatelji i producenti nisu voljni riskirati. U Hollywoodu se često šale kako prvo moraš glumiti u seriji “Zakon i red”, zatim moraš biti ubijen u nekom filmu strave, a nakon toga postaješ ozbiljan glumac. Ja se ne slažem s time, mislim da postoje i drugi načini da se postane ozbiljan glumac. Zato neprestano proučavam te druge puteve.

NACIONAL: Znači li to da imate plan za karijeru?

Nemam plan, vjerujte mi. Recimo, nakon spomenutih filmova glumila sam u psihološkom trileru “Crvena svjetla” s Robertom de Nirom, Cillianom Murphyjem i Sigourney Weaver španjolskog redatelja Rodriga Cortesa, zbog kojeg sam propustila semestar u školi. Imala sam sporednu ulogu, ali sam smatrala da je to pametan odabir jer sam radila s nevjerojatnim glumcima. Mislim da je vrijedilo propustiti semestar zbog njih, iako se ni u jednoj sceni ne pojavljujem s de Nirom. No upoznala sam ga na večeri, kao i ostale glumce. Bila sam šokirana kada sam ih sve vidjela na okupu, pa prvih deset minuta nisam mogla reći ni riječ.

NACIONAL: Što radite kada ne glumite?

Obožavam kuhati i to često radim za puno svojih prijatelja, a odlazim i u restorane. Da nisam glumica, bila bih vlasnica restorana. Kako u Los Angelesu živim na periferiji, tako su moje kuharske večere izlika za okupljanje prijatelja. Nedavno sam organizirala večer ruske kuhinje, radim jako dobar boršč. Preferiram zdravu hranu i zato volim svježu ribu i povrće. Osim toga, često idem na baletne i kazališne predstave jer sam do odlaska na fakultet bila balerina.

NACIONAL: Ima li uspjeh i slava i negativnu stranu?

Pa, najsretnija sam kada ugasim mobitel. Kada ga uključim, javim se onima koji su me zvali i koji me odmah pitaju “pa gdje si, zašto se ne javljaš?“, a ja im ponosno odgovorim “na snimanju sam filma”. Sva ta nova tehnologija mi pomalo ide na živce jer svi znaju da imaš mobitel, pa se onda moraš svima javiti. To mi stvara pritisak. Zato se volim isključiti od ostatka svijeta.

Komentiraj