INTERVJU: Radimir Čačić: ‘Milanović treba ići na Kamenita vrata zapaliti svijeću da dobijemo što više glasova’ ‘Milanoviću smo jedina šansa’

Saša Zinaja

Radimir Čačić, bivši prvi potpredsjednik Vlade koji je zbog nesreće u Mađarskoj morao napustiti tu funkciju, uvjeren je da će njegovi Reformisti i koalicija Uspješna Hrvatska, koju je formirao s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, biti odlučujući faktor na predstojećim parlamentarnim izborima. U intervjuu za Nacional pojasnio je svoje stavove i spremnost da koalira i s lijevom i desnom opcijom, uputio kritike i na račun Vlade Zorana Milanovića i na račun predizbornog programa HDZ-a koji je predstavio Tomislav Karamarko, ali i potvrdio da će u slučaju da mora birati između Milanovića i Karamarka, ipak izabrati lijevu opciju.

Radimir Čačić, bivši prvi potpredsjednik Vlade koji je zbog nesreće u Mađarskoj morao napustiti tu funkciju, uvjeren je da će njegovi Reformisti i koalicija Uspješna Hrvatska, koju je formirao s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, biti odlučujući faktor na predstojećim parlamentarnim izborima. U intervjuu za Nacional pojasnio je svoje stavove i spremnost da koalira i s lijevom i desnom opcijom, uputio kritike i na račun Vlade Zorana Milanovića i na račun predizbornog programa HDZ-a koji je predstavio Tomislav Karamarko, ali i potvrdio da će u slučaju da mora birati između Milanovića i Karamarka, ipak izabrati lijevu opciju.

NACIONAL: Hoće li upravo objavljeni datum održavanja izbora dodatno aktualizirati pitanja i tenzije oko ćirilice i toga tko je gdje bio 1991.?

Ne mislim da nije važno gdje je tko bio 1991., naročito ne mislim da to nije važno sudionicima Domovinskog rata. Meni osobno je važno, ali to zaista nije pitanje za budućnost Hrvatske.

NACIONAL: Naravno, ali zaboravili ste prošlogodišnju blokadu državnog vrha u Vukovaru?

Svaki potencijalni konflikt u Vukovaru bio bi samo plus za SDP-ovu koaliciju jer izazivanje atmosfere straha, sukoba i nasilja prosječnog pristojnog građanina može mobilizirati da se tome suprotstavi, barem na izborima. To je sigurno bio dobar razlog za predsjednicu države, za koju znamo da nije iz te političke opcije, da datum izbora odredi prije toga.

NACIONAL: Kako komentirate to što je predsjednica na početku pozivala premijera na ostavku, a iz njezina ureda u medije su, konkretno u Globusu, plasirane i tvrdnje da ona želi „smijeniti ovu nesposobnu vlast“?

Razumijem taj odnos prema strankama koje su joj pomogle da postane predsjednica, ali mislim da nije dobro ni za nju ni za zemlju da se nakon izbora opredjeljuje na tako tvrd način. Od ukidanja Tuđmanova polupredsjedničkog sustava, predsjednici nakon njega nisu se na tako javno decidiran način uključivali u dnevno-politička zbivanja jer i Ustav nalaže da predsjednik mora djelovati izvanstranački.

NACIONAL: Predsjednica je pokrenula inicijativu osnaživanja osovine Baltik-Jadran te se zalaže za što bržu izgradnju plutajućeg LNG terminala na Krku koji bi se povezao s terminalom u Poljskoj. Nije li to bila vaša ideja?

Predsjednica je od nekoga obaviještena, i dobro da je tako, da postoji takav sporazum koji sam ja potpisao. Povezivanje LNG terminala na Krku s poljskim terminalom na Sjevernom moru bilo bi rješenje za cijeli ovaj prostor, od nas preko Mađarske, Slovačke i Češke do Poljske. Tu inicijativu snažno podržava i Amerika, iz niza geopolitičkih razloga naglašenih u posljednje vrijeme, a na tom tragu je i njihov prijedlog plovećeg terminala. Prvi put je ta prilika propuštena 2003., ali na žalost, ni u četiri godine ove vlade nije učinjeno ništa, iako je do sada već trebalo barem definirati lokaciju projekta i raščistiti imovinsko-pravne odnose.

NACIONAL: Mislite li da će se išta desiti s istraživanjem plina u Jadranu?

Neće, to je jedna u seriji šarenih laža i priča koje smo slušali, od „velike Norveške“ do toga što ćemo s novcem kad Hrvatska postane energentski gigant Europe, osim velike halabuke nije se dogodilo ništa. Taj projekt sam ja pokrenuo u listopadu 2012. i dao zadatak timu da u ljeto 2013. priča bude kompletno spremna za ugovaranje. Kad sam ja otišao, to se telilo po ladicama i pokrenuto je tek ove godine, ali su sada međunarodni odnosi bitno promijenjeni jer je otvoren Perzijski zaljev i potpisan sporazum s Iranom. Sve velike kompanije koje su, ako ništa drugo, nalazile ovdje barem rubni interes za istraživanja u trenutku kad su cijene bile na razini 200 dolara, sada više ne vide isplativost jer je cijena sada 40 dolara. Dakle, nešto što je u jednom trenutku izgledalo kao rubno isplativo za istraživanje i eksploataciju, postalo je nezanimljivo zato što mi nismo odreagirali u trenutku kad smo trebali. A sama istraživanja bila su u redu veličina 400, 500 milijuna eura koje bi uložio netko drugi, a nama bi donijela nova radna mjesta i definiralia prostor za budućnost. Kao i obično, trudili smo se svemu podmetnuti noge i to nam je, po tko zna koji put, i uspjelo.

NACIONAL: Slažete li se s predsjednikom HDZ-a koji je na predstavljanju stranačkog programa rekao da nam ne trebaju istraživanja u Jadranu jer imamo dovoljno rijeka za hidroelektrane?

Predsjednik HDZ-a je postupio onako kako su sve opozicijske stranke do sada postupale, bez obzira na to tko je bio na vlasti. Ako Vlada veli da, opozicija veli ne i obrnuto. Pogledajte slučaj monetizacije koji je pokrenula HDZ-ova vlada, a SDP je bio protiv, da bi zatim HDZ bio energično protiv kad je to pokrenula SDP-ova vlada. Njih ne zanimaju stvarni interesi ove zemlje. A istraživanja na Jadranu nužna su za Hrvatsku. Ako sada u tom velikom mediteranskom zaljevu koji se zove Jadransko more, imate 118 platformi s talijanske strane i s naše strane 18, ako je tamo tehnologija eksploatacije stara 20, 30 godina, a mi bismo dobili najmoderniju tehnologiju i mogućnost kontroliranja procesa, ako sada imate pet tisuća tankera s naftom godišnje koji ulaze u Jadran, mi smo sada u ekološki puno goroj poziciji nego što bismo bili da sami eskploatiramo. Međutim, ovdje se u kontinuitetu radi o jednoj političkoj igri na štetu hrvatskih građana. A problem ove vlade je nesposobnost donošenja odluke i realizacije projekata, osim u prvoj godini mandata kada je doneseno nekoliko velikih, ozbiljnih i dugoročno važnih odluka kao što su rješavanje pitanja brodogradnje, fiskalizacija i legalizacija. I kad se danas busamo u prsa da nam industrija i izvoz, posebno zahvaljujući brodogradnju, rastu, to je rezultat takvih odluka. Problem ove vlade je taj što nije u stanju realizirati dobre projekte, poput outsourcinga, a prednost što nije u stanju realizirati ni loše projekte, poput predimenzionirane termoelektrane u Osijeku.

NACIONAL: Prije mjesec dana rekli ste da vjerujete da će Karamarko formirati sljedeću vladu. Jeste li promijenili mišljenje, odnosno, mislite li da Milanović može uspjeti do kraja preokrenuti situaciju?

Ja se zalažem za to da Hrvatska dobije jedan uravnotežen politički sustav u kojem nema rigidnog nametanja lijevih ili desnih političkih pozicija. Pretpostavljam da će izbori završiti s relativno malim razlikama. No priča o tome da će ovo biti povijesni izbori je promašena. Povijesno je samo za onog tko se želi zadržati u stolici i za onog tko želi doći u stolicu. Za vas i za bilo kojeg drugog građanina Hrvatske, tu nema ništa povijesno. Povijesni su izbori bili 1990. i 2000., a važni su bili izbori 2011. kad se lomila država zvana mafija. E sad, koliko je slomljena, tema je kojoj svjedočimo ovih dana.

NACIONAL: Glavni odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak, što je vjerojatno i stav HDZ-a, sada pokušava progurati tezu da je ta stranka izgubila izbore 2011. samo zato što je HDZ lažnim optužbama prikazan kao kriminalna stranka. Kako gledate na to?

Ako netko to kaže, taj svjesno laže, to je prebrutalna laž. Jer, postoji previše ljudi koji su priznali djelo i koji su ili na odsluženju kazne ili su kaznu već odslužili. Dakle, neupitno je da se tu radilo o jednom mafijaškom sustavu. Druga je stvar je li naše pravosuđe doraslo zadatku. Naše je pravosuđe najlošiji, dugoročno najopasniji i najštetniji sustav u Hrvatskoj. Kad vi znate da je pravosuđe suštinski korumpirano, a to je potpuno očito, to vam daje osjećaj potpune pravne nesigurnosti. Ono najčešće nije korumpirano direktno novcem, već političkim utjecajem koji se onda pretvara u fotelje i pozicije, a to opet znači novac, utjecaj i moć. Imate niz presuda koje su pale ili primjere da su u istom predmetu, s istim dokazima, u istom danu donesene dvije različite odluke. A to što je pala presuda Ivi Sanaderu, odnosno, to što je vraćena na prvobitni postupak, ne znači da je on neupitno nevin, ali znači da je pravosuđe neupitno krivo. Kad bi se konstruktoru od pet zgrada njih pet srušilo, ne bi nikad više imao licencu i završio bi u zatvoru. A kad jednom sucu padne pet zgrada koje se ovdje zovu ljudi, ugled, čast, što želite, nikome ništa.

NACIONAL: Funkcionira li mađarsko pravosuđe bolje?

Ne, ali nadam se da nam Mađarska nije uzor.

NACIONAL: Kako komentirate odluku Ustavnog suda da se na izborima mogu kandidirati osobe koje su osuđene za zloporabu položaja?

Nisam pravnik, ali to je suštinski neprihvatljivo.

NACIONAL: Koja je razlika između toga i, recimo, vašeg slučaja?

Mislim da razliku ne treba nikome objašnjavati. Postoje nečasna kaznena djela počinjena zato što je netko svjesno išao u kriminal, zločin, krađu, štetu društva. I postoji nehat. U mom slučaju likovali su oni kojima nije odgovaralo da budem dalje u politici.

NACIONAL: Niste mi odgovorili na ranije pitanje, mislite li da će Karamarko sastavljati vladu?

Mislim da je niz promašenih poteza na koje je HDZ više ili manje utjecao, poput Markova trga i plinskih boca, utjecalo na njihov pad rejtinga. Možda HDZ nije na to utjecao, dapače, prije bih rekao da si je Karamarko čupao kosu od užasa, ali percepcija je bila takva da je utjecao. A nije si mogao dozvoliti ni da se ogradi od toga jer će mu sutra ta populacija trebati.

NACIONAL: Ako situacija bude pola-pola i ako bi o vama ovisilo tko će formirati vladu, za koga biste se odlučili?

Za ljevicu.

NACIONAL: Dakle, odlučili biste se za Milanovića?

Odlučio sam kad sam se rodio. Imam jasan stav. Ne možemo svoje političke interese stavljati ispred interesa države. A to rade i lijevi i desni. Jedni misle da imaju monopol na patriotizam, a drugi na poštenje. Jedni kažu da ovi drugi ne vole Hrvatsku. Ma nemojte. Vele HDZ-ovci: „Mi smo obranili Hrvatsku!“ Ma koji vi? A ljudi poput Matića, Kotromanovića, našeg predsjednika županijske organizacije Žarka Miholića koji je zapovijedao zagorskom 103. brigadom u Oluji ili mene, mi smo valjda slučajno bili u ratu? Iskreno govoreći, gotovo nikog tko danas govori o ratu 1991. nisam vidio. Tu vrstu politikantskog prisvajanja domoljublja apriori odbacujem. Isto tako i pretpostavku o genetskom poštenju ljevice, u što smo se mogli uvjeriti. Moja je pozicija da ova zemlja apsolutno i bez ostatka treba podršku za svaki pametni pomak i odluku koja nas vodi iz ovog gliba. A za to je potrebna izvršna vlast koja je stanju donositi odluke, ne odluke u svom privatnom ili stranačkom interesu, već odluke bitne za ovu zemlju. Ne samo odluke o švicarskom franku, o 200 kuna vaučera za struju ili prijedloga o tisuću eura za svako novorođenče, što su odluke koje bi svatko podržao, već i odluke o smanjenju javne uprave, odluke da se zakonom definira izlazak politike iz svakodnevnog odlučivanja javnih tvrtki. Mi smo takve odluke spremni podržati i zato nam je važno da između dviju velikih koalicija bude tanka većina, da mi možemo na to utjecati. Hoćemo li to podržati iz parlamenta ili vlade, vidjet ćemo.

NACIONAL: Drugim riječima, vi biste radije da te odluke donosi Milanović, ali ako treba, podržat ćete i Karamarka?

Apsolutno, u svim kvalitetnim reformama i projektima.

NACIONAL: Radije biste podržali Milanovića iako tvrdite da je njegova vlada neuspješna?

Da, jer to što je ova vlada neuspješna ni na koji način ne implicira da su HDZ-ove vlade prije toga bile uspješne ili da je ovo što se nudi kao alternativa bolje. Vidjeli smo program potencijalnih nositelja vlasti koji je napravljen tako da mu nitko ništa ne može prigovoriti jer on ništa i ne kaže osim da je puno ljepše i bolje biti lijep, bogat i mlad, nego ružan, siromašan i star. Dakle, ništa nisu naveli, a naročito ne nešto što bi se moglo napasti. Smanjit će poreze i povećati mirovine? To odlično zvuči. Nema problema. Samo, da biste to mogli, morate smanjiti trošak javne uprave i snažno podići gospodarstvo. Prvo izaziva otpor ne malog broja ljudi, a drugo traži sposobnost. Ni jedna HDZ-ova vlada nije pokazala sposobnost da to napravi. Nije ni ova. Dakle, nema ni jednog razloga zašto bismo to vjerovali.

Primjerice, HDZ veli u svom programu: „Mi ćemo isključiti politiku iz javnih tvrtki.“ Ja, naravno, potpisujem to odmah. Ali to što pričaju, već su mogli napraviti. I mogu danas. Jer je u najvećem dijelu općina, gradova i županija HDZ na vlasti. Međutim, gdje god dođu na vlast, iste sekunde smjenjuju se svi direktori svih komunalnih poduzeća, agencija i tvrtki koje su pod njihovom ingerencijom – i postavljaju HDZ-ovi kadrovi. Dakle, tvrde da će napraviti jedno, a rade drugo.

NACIONAL: Baš čudno.

Da, ali to nije ništa drukčije od lijeve koalicije. Osim tragikomičnog naziva Hrvatska raste, nismo vidjeli ni jednu riječ programa niti ih itko o tome pita ili to od njih očekuje. Nema tu razlike, radi se o dvije iste stranke koje su suštinski državni paraziti. Zato što su ti ljudi naučili živjeti na državi. Oni nemaju svoje biografije, nisu naučili stvarati i realizirati projekte i nemaju se gdje vratiti. Nemaju egzistenciju nezavisnu od politike. Ali ako mogu birati između vrijednosnih sustava tih dviju stranaka, naravno da su mi bliži ljudi lijevog centra.

NACIONAL: To što ste unatoč tome spremni podržati i HDZ, u vašem slučaju je još donekle razumljivo i to vaši birači možda od vas i očekuju. Ali vi ste u koaliciji s Ivom Josipovićem čiji birači ne očekuju da ide u bilo kakve kombinacije s Karamarkom. Slažete li se s tim?

Sasvim sigurno Josipoviću ne pada na pamet podržati Karamarka, ali to ne znači da neće podržati dobre ideje. Njegova politička pozicija potpuno je jasna. On je ljevica, mi smo centar. Podržat ćemo sve pametne projekte. Jedina nada i teoretska šansa Milanoviću i lijevoj koaliciji da uopće pomisle da bi mogli formirati vladu jest da koaliraju s nama. Mogu ići na Kamenita vrata paliti svijeće i moliti Boga da mi dobijemo što više glasova umjesto da birači ljevice i lijevog centra ostanu doma iz očaja.

NACIONAL: Zašto je onda Josipović imao potrebu braniti Karamarka od optužbi da je bio doušnik Udbe?

Nije ga branio, samo je rekao jednu činjenicu. U papirima Karamarka nema. Ali Manolić nije govorio o papirima.

NACIONAL: Odakle su se pojavile priče da će Josipović na izbore izaći u 8. izbornoj jedinici?

Koliko ja znam, u 8. izbornoj ide Slavko Linić kao nezavisni kandidat, a Josipović bi trebao ići u 1. izbornoj jedinici.

NACIONAL: Hoće li s vama na izbore izaći i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs?

Dugo se znamo i ja sam ga u HNS-u podržao kao našeg kandidata za župana, ali imam informaciju da on uopće neće ići na parlamentarne izbore.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima s Milanom Bandićem i postoji li tu mogućnost neke zajedničke platforme poslije izbora?

U dobrim smo odnosima, a o platformi ćemo razgovarati nakon izbora.

NACIONAL: A pregovarate li s Jadrankom Kosor?

Mi smo prije svega, otkad politički djelujemo, u dobrim odnosima. Uvijek sam je smatrao ozbiljnom političkom osobom, a to je nakon njezina izlaska iz HDZ-a postalo još vidljivije. Njezini stavovi su relevantni, to su stavovi centra i ona je nama apsolutno prihvatljiva kao politički partner. No ona će o tome odlučiti. Mislim da je važno da ostane na političkoj sceni jer može puno toga reći, ima ugled i njezina se riječ s razlogom u javnosti čuje.

NACIONAL: Koji je vaš stvarni rejting u odnosu na HNS, jeste li proveli neka interna istraživanja?

Prema anketama, HNS i mi imamo gotovo isti politički rejting, ali poanta je u tome da oni to ostvaruju u cijeloj zemlji, a mi u svojoj tvrđavi. Primjerice, IDS-a u istraživanjima gotovo da i nema, imaju nešto više od jedan posto, ali oni u svojoj izbornoj jedinici osvajaju sigurna tri zastupnika. Mi smo u svojoj, 3. izbornoj jedinici najjači politički faktor. U posljednjih šest mjeseci održali su se izbori za više od 50 posto lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji. Mi smo na svim izborima dobili između 20 i 25 posto, HNS oko 10 do 12 posto, SDP između 10 i 20 posto, a HDZ-ova koalicija, sa svime što je uspjela zbrojiti, oko 20 posto. To nam daje jasnu sliku o tome što će se dogoditi na izborima. A u suradnji sa strankom Naprijed Hrvatska imamo jako ljude i u drugim izborim jedinicama. Kao što sam rekao, u situaciji tanke izborne većine, to može bitno odrediti smjer ove zemlje i koji se projekti i reforme trebaju realizirati.

NACIONAL: I vi navodite u programu niz lijepih želja. Koje konkretne reforme i projekti mogu dovesti do njihove realizacije?

Za razliku od Karamarka, koji nije objasnio tko i kako, i Milanovića koji nije napisao ništa, ja sam javno stao iza reformi i projekata koje predlažemo. Neka rješenja već su poslana u Sabor, a sva su javno objavljena. Primjerice, u Saboru postoji naša interpelacija, koju je Vlada odbacila, da tri posto ljudi u javnoj upravi gubi sigurno radno mjesto. Imamo jednu od tri najglomaznije javne uprave u Europi, ali ujedno i jednu od tri najneuspješnije. Stvarno moraš biti stručnjak da budeš i najbolji i najneuspješniji istovremeno. Imali smo i druga rješenja. Zanimljivo, jedno od naših rješenja djelomično je prihvatila Vlada, a drugi dio je Karamarko stavio u svoj program. Mi smo u studenom prošle godine u Sabor poslali Zakon o formiranju fonda kojim bi se osiguralo da će Vlada svaki projekt koji zadovolji europske kriterije sufinancirati na razini do 25 posto. No Vlada je prihvatila samo dio zakona koji se odnosi na općine, gradove i županije, da im ne bi netko prigovorio da su nekoj privatnoj inicijativi dali novac. Dakle, prihvatili su pola zakona i formirali Fond s portfeljom od 150 milijuna kuna, a tek prije mjesec dana raspisali su natječaj. A Karamarko, neki dan ga slušam, veli da će oni u svom programu predvidjeti Fond kojim će hrvatska vlada sufinancirati i EU privatne projekte, što je drugi dio našeg zakona. Drago mi je što u HDZ-u čitaju tuđe programe. Hoću reći, ne treba izmišljati toplu vodu, samo treba donositi odluke.

NACIONAL: Ili lupiti šakom o stol?

Da, da, ali lupati šakom o stol zna svaka budala. Samo, bilo bi dobro da iza toga nešto bude. Reći ću vam jedan lokalni primjer. Bio sam župan tri godine, osmislio sam projekte javno-privatnog partnerstva i u te tri godine sagradio 44 škole i 16 sportskih dvorana, i to u vrijeme HDZ-ove vlade od koje ni jednu kunu nisam dobio, nikakvu podršku, samo probleme. Imamo, dakle, gotovi model i postoji odluka Vlade da financira 55 posto takvih projekata. U ove četiri godine u Varaždinskoj županiji ni jedan takav projekt nije ni započet. A na vlasti su isti ljudi koji su radili za mene. Sadašnji župan bio je moj dožupan, dakle, on zna to raditi. Samo ne zna voditi. To je problem hrvatske politike.

NACIONAL: Kako gledate na spor s Mađarskom oko izbjeglica?

Istina je i da je Vlada trebala biti spremnija, ali je istina i da je u relativno kratkom roku svladala taj zadatak i da se politički postavila odlično. A HDZ je, s druge strane, „promašio ceo fudbal“, kako se kaže.

NACIONAL: Je li Milanović malo pretjerao u svađi s Vučićem i Orbanom?

Pa naravno da je pretjerao, naravno da je to model Sanader-Janša. To je dobro uhodan model, poticati nacionalne strasti na najprimitivnijoj razini, što nije dobro, ali je u funkciji dobivanja političkih bodova. Ja to ne mogu raditi, to je razlika između mene i njih.

NACIONAL: Vidjeli smo da u Srbiji izbjeglicama naplaćuju prijevoz, da ništa ne dobivaju besplatno…

Sve je to istina, ali to nije razlog da blokiramo Bajakovo. Nećemo ih mi batinom natjerati da idu preko Horgoša. Pa idu li sad preko Horgoša? Ne idu. Dakle, nije to bio razlog. Razlog je bio dizanje političkih tenzija da bi se prikupljali politički bodovi. To je ispod svake razine. Ja to ne odobravam. Ali je, kao što vidite, SDP-u korisno. I moraš imati želudac.

NACIONAL: Što mislite o kandidaturi Vesne Pusić za šeficu UN-a?

Komentiraj