INTERVJU Orsat Miljenić: ‘Kada Plenković nakon otkrića Nacionala izjavi da je Pavo Barišić domoljub, zvuči kao Karamarko’

‘Moja vizija je SDP koji pobjeđuje, Hrvatska se naslušala tih civiliziranih stavova kakav je i Plenkovićev, a koji su u praksi završavali drugačije. Sjetimo se kako je Sanader počeo. Plenkovićevu gospodarski neoliberalnu i svjetonazorski konzervativnu politiku nikad neću prihvatiti’

U ponedjeljak, 31. listopada, istječe rok kandidatima za predsjednika SDP-a koji su trebali sakupiti po tisuću potpisa. Rok se odnosio i na pretendente na stranačke funkcije – od onih za Predsjedništvo stranke koji su morali sakupiti 400 potpisa, do onih koji žele postati članovi Glavnog odbora. Njima je bilo potrebno samo 50 potpisa članova stranke. Među devet kandidata za predsjednika SDP-a je i Orsat Miljenić koji ima najkraći staže u SDP-u. U stranku se učlanio tek u siječnju 2016. što mu je, prema tvrdnjama oponenata, najveća prepreka, dok oni drugi smatraju kako mu je u ovom trenutku to možda i najveća prednost.

Miljenić, inače rođeni Dubrovčanin koji je u Zagrebu završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, jedan je od pripadnika „zlatne mladeži“ iz Ministarstva vanjskih poslova, u kojem je početkom devedesetih tadašnji ministar Mate Granić okupio ponajbolje studente i postdiplomante Pravnog i drugih društvenih fakulteta i počeo od njih stvarati novu generaciju hrvatskih diplomata. Nakon magisterija na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti 1994., Miljenić je s mjesta asistenta na Pravnom fakultetu 1996. prešao u Ministarstvo vanjskih poslova. Vrlo brzo otišao je na mjesto trećeg tajnika u hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj. Po povratku u Hrvatsku 2000., postao je predstojnik vladina Ureda za odnose s Haaškim sudom u Vladi Ivice Račana. Nakon dolaska na vlast Ive Sanadera, započeo je odvjetničku karijeru, tijekom koje je zastupao i Europapress holding. Nakon pobjede SDP-a na izborima 2011., postao je ministar pravosuđa u vladi Zorana Milanovića. Na posljednjim parlamentarnim izborima ušao je u Sabor s liste za Prvu izbornu jedinicu. Između dvaju putovanja po Hrvatskoj koja su postala svakodnevna u iscrpljujućoj unutarstranačkoj kampanji, dao je intervju tjedniku Nacional.

NACIONAL: Sitno se broji do završetka unutarstranačkih izbora u SDP-u. Za razliku od prošle kampanje koja je bila vrlo ružna, kada je Milanovićev protukandidat bio Zlatko Komadina, u ovoj nema previše žuči, barem ne u javnosti. Ali mnogi govore da na Iblerovu trgu ‘’ključa’’. Kako komentirate te priče?

Ne znam, jer na Iblerovu nisam bio gotovo mjesec dana, stalno sam na terenu, među članicama i članovima s kojima razgovaram o budućnosti SDP-a. Osim toga, nisam ni u jednom stranačkom tijelu. Ni u Predsjedništvu niti u Glavnom odboru, na koji dolazim kao saborski zastupnik, ali nisam njegov član.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš