INTERVJU Milorad Pupovac: ‘Vučić mi je rekao da je spreman posjetiti mjesta stradanja Hrvata’

Nacional

‘Plenkovića i njegove suradnike poznajem kao ljude posvećene demokratskim vrijednostima, ne ekstremnom nacionalizmu. Očekujemo da se riješi ukupan problem manjinskih prava Srba u Hrvatskoj i pitanje službene upotrebe ćiriličnog pisma u svim sredinama’

U izbornoj noći u stožeru Samostalne demokratske srpske stranke, kada su nakon obrađenih 30 posto glasova rezultati prikazivali da je HDZ gotovo deset mandata u prednosti u odnosu na SDP-ovu Narodnu koaliciju, još uvijek je vladalo uvjerenje da će konačni rezultati biti sličniji izlaznim anketama, odnosno da će dvije najveće stranke biti izjednačene. Kad je jutro donijelo potvrdu o debaklu SDP-a, Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, kao uvjereni ljevičar i socijalist bio je prije svega razočaran činjenicom da je socijaldemokracija kao takva doživjela poraz. No njegovi odnosi sa SDP-om i predsjednikom te stranke Zoranom Milanovićem već neko vrijeme nisu blistavi, a do konačnog zahlađenja došlo je nakon što su u javnost procurile tajne snimke sa sastanka Zorana Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga, tijekom kojeg je srpsku diplomaciju i de facto njihov državni vrh nazvao “šakom jada”. Pupovac je uzvratio intervjuom Jutarnjem listu u kojem je poručio da će novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću dati podršku za promjene u toj stranci. U završnici kampanje Pupovac je također podsjetio da su do 2012. u HDZ-ovoj vladi Srbi imali jedno mjesto potpredsjednika vlade, jednoga državnog tajnika, pet ili šest pomoćnika ministara, savjetnike, direktore pojedinih uprava i slično, dok je u vladi Kukuriku koalicije bio samo jedan pomoćnik ministra, Boris Milošević, koji radi u Ministarstvu uprave i to u Upravi za manjine, te nekoliko savjetnika. Pupovac je također rekao:

“Pitaju nas hoćemo li s lijevima ili desnima, a mi kažemo, mi smo u nekim stvarima ljeviji od onih koji sebe nazivaju lijevima, ali najprije ćemo s drugim manjinama – Talijanima, Romima, Česima, Mađarima, Bošnjacima ili Albancima, tko već bude – stvoriti takav savez da imamo u Saboru šest, sedam ili svih osam zastupnika nacionalnih manjina.”

U intervjuu za Nacional Milorad Pupovac pojasnio je svoja stajališta.

NACIONAL: Jeste li spremni na koaliciju s HDZ-om?

Pričekat ćemo i vidjeti u kojem će smjeru krenuti pregovori. Ako pregovori krenu u pravom smjeru i ako se otvori takva mogućnost da i SDSS i drugi zastupnici manjina budu pozvani, mi te pregovore sigurno nećemo odbiti jer je interes srpske zajednice da se nakon šest godina nesudjelovanja u donošenju odluka, teškog ili nikakvog rješavanja problema s kojima žive pripadnici srpske zajednice, ti problemu počnu rješavati.

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj