INTERVJU Milan Popović: ‘NISAM PLANIRAO INVESTIRATI u Grad Zagreb i nisam donirao Bandiću, ali mu se divim’

BIVŠI PARTNER SEVERINE KOJIĆ govori o njezinim optužbama o vezama s Milanom Bandićem i njegovim bliskim suradnicima, tvrdi da nije vršio pritisak na gradske institucije i da njegov susret s Bandićem i Cherie Blair nema veze sa Severinom

Severina Kojić prošlog je tjedna na press konferenciji optužila bivšeg partnera Milana Popovića da je u borbi za skrbništvo nad njihovim sinom Aleksandrom koristio utjecaj i veze sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem kako bi putem nadležnih gradskih institucija utjecao na sudski proces koji bi uskoro trebao dobiti svoj epilog. Ona je ustvrdila da je Popović financirao jednu Bandićevu kampanju, ali i da mu je Popović obećao velike investicije u Zagreb. Nacional je tim povodom objavio i opširni intervju s pjevačicom koja je obrazložila na čemu temelji te optužbe. Milan Popović, s druge strane, tvrdi da su Severinine optužbe paušalne i lažne, pitanja koja mu je Nacional u prošlom broju postavio temeljem Severininih tvrdnji doživio je kao provokaciju, ali je ipak nekoliko dana kasnije pristao u razgovoru ispričati svoju stranu priče. Dočekao nas je u prostranom dvorištu svoje zagrebačke vile gdje, između ostalog, ima uređeno i mini igralište za košarku i nogomet, mali tobogan i jacuzzi. Kaže da ondje obično sve vrvi od Aleksandrovih prijatelja.

NACIONAL: Nadam se da pitanja nećete opet shvatiti kao provokaciju. Vaša situacija sa Severinom traje već nekoliko godina, a prošlog tjedna ste izjavili da je ona sve one optužbe na press konferenciji iznijela jer se bliži kraj sudskog postupka. Očekujete li skoro donošenje presude?

Očekujemo presudu, da, ali to je maksimum što mogu reći jer je iznošenje detalja sudskih postupaka koji su u tijeku kazneno djelo. Severina je u vašem intervjuu u Nacionalu iznijela jako mnogo detalja iz postupka u tijeku i po meni bi državne institucije već trebale intervenirati, osuditi i eventualno kazniti takvo ponašanje. To se jednostavno ne radi.

NACIONAL: Ona u principu nije iznijela nikakve detalje već je upozorila, kako ona smatra, da ste vi utjecali na ishode određenih vještačenja koja su se provodila nad djetetom kako bi ta vještačenja išla vama u korist, odnosno u prilog vašim tezama.

To je paušalna optužba bez ikakvih dokaza. Na osnovu čega ona to tvrdi?

NACIONAL: Kao što ste čuli, ona tvrdi da ste vi utjecali i na rad Poliklinike za djecu Grada Zagreba, odnosno na ravnateljicu Gordanu Buljan Flander, da ste s bivšom pravobraniteljicom za djecu Ljubicom Matijević Vrsaljko obilazili Centar za socijalnu skrb, da je Centar na neki način na vašoj strani…

Zašto tražite od mene da komentiram te insinuacije? Rekao sam već, u tom trenutku pravobraniteljica za djecu već odavno nije bila Ljubica Matijević Vrsaljko, već Ivana Milas Klarić. Ljubica Matijević Vrsaljko je bila moja odvjetnica, zastupala me u postupku koji još traje i bila je sa mnom u Centru Črnomerec jer je bilo nekih nelogičnostima u njihovu postupanju. O detaljima ne mogu govoriti. Za Polikliniku sam isto već rekao, recite mi na koji način sam ja to utjecao, što sam ja to dobio od bilo koje od tih institucija? Donedavno jedva da sam dijete viđao šest dana u mjesecu, a sada ga viđam niti punih osam dana u mjesecu. Što sam ja tu dobio?

NACIONAL: Ako sam dobro shvatila, riječ je o vještačenjima koja će utjecati upravo na ovu buduću sudsku odluku koja se treba uskoro donijeti.

Vještačenja se donose na osnovu praćenja roditelja, njihovih postupaka, kao i na osnovu praćenja djeteta. To je kompleksan proces. Ta vještačenja se snimanju, provodi se analiza, obrada, rade se testovi, teško da možete utjecati na to. I dalje tvrdim da su to insinuacije koje nemaju veze sa stvarnošću i onim što se zapravo dešava. Ako i dođe do neke promjene u presudi i stavu tih institucija, jedino što može prouzročiti tu promjenu je sam odnos nas kao roditelja prema cijeloj stvari, znači prema djetetu, jedno prema drugom, prema institucijama. Dakle, cijela slika. Ali, ostavimo to institucijama da rješavaju. Po meni, ne postoji ni jedan element, ni jedan detalj koji se mogao koristiti kao potvrda toga da se na bilo koji način utjecalo na bilo kojeg sudionika sustava.

NACIONAL: A zašto su vještaci odustali od suđenja?

Koliko sam shvatio, zbog pritiska.

NACIONAL: Čijeg?

Napisali su da sam ja bio nezadovoljan s njima, da je Severina bila nezadovoljna s njima i da smo izgubili povjerenje u njih.

NACIONAL: Zašto ste vi bili nezadovoljni?

To su detalji postupka, ne smijem o tome pričati.

NACIONAL: Znači nekih pritisaka je ipak bilo, i sami ste sad rekli?

Rekao sam vam već da ne mogu o detaljima, iako bih volio da mogu jer bi se tu jako mnogo stvari objelodanilo koje baš i ne idu u korist Severine. Ali u interesu tajnosti postupka, radije bih to prešutio.

NACIONAL: Kad je krenula ta vaša bitka, prekid komunikacije i početak razgovora preko suda, zašto se niste mogli dogovoriti?

Počeo sam se dogovarati s njom u srpnju 2013. da bi bez ikakvog kontraprijedloga ona 1. kolovoza 2013. pokrenula sudski postupak i tražila da dijete viđam jednom tjedno po dva sata u njenom prisustvu, kod nje u stanu.

NACIONAL: Zašto? Kako je to obrazložila?

Pa ne znam. Zato što je dijete kao malo pa treba biti više s majkom. To je kulminiralo godinu ili dvije dana kasnije kad je tražila da mi se potpuno zabrani da viđam dijete.

NACIONAL: Je li imala neki opravdani razlog?

Ne, ništa konkretno. Ona nikada nije imala ni jednu primjedbu na to kako ja skrbim o našem djetetu. I još uvijek nema.

NACIONAL: Je li točno ono što ona kaže da vi prvih godinu dana uopće niste ni pitali za malog?

Ne, to je netočno, kao i ona priča da ga nisam viđao u trećoj godini života. Ne znam zašto ona to ponavlja. Rekao sam možda da u prvoj godini, dok je beba mala, otac tu nema što puno tražiti. Majka doji, beba spava, mijenja pelenu i taj proces traje.

NACIONAL: Pa može i otac mijenjati pelene.

Pa da, može otac promijeniti pelenu, ali ne može otac dojiti bebu.

NACIONAL: Ali, otac može pomagati na razne druge načine.

Te optužbe su nekorektne. Ja sam svakako skrbio i o majci i o djetetu, pošto sam, kao što sam već govorio, ogromnu sumu novca dao Severini u to vrijeme. Kako ona može za sebe govoriti da je samohrana majka i da nisam skrbio o djetetu ako je toliko novca od mene dobivala u to vrijeme?

NACIONAL: Zašto ste bili protiv, odnosno je li točno da ste bili protiv da dijete ide u vrtić?

Ne, nije točno, ali ne smijem pričati o djetetu i molim vas nemojte me pitati o djetetu. Vidjeli ste da se i pravobraniteljica za djecu obratila i rekla da roditelji ne trebaju rješavati svoje nesuglasice oko djece putem medija.

NACIONAL: Dobro, ali u toj priči vas ste dvoje. Vi kažete da je Severina ta koja rješava to preko medija, ali vi ste jednako tako nastupali jako često u medijima, a i sad radimo intervju da biste vi mogli reći svoju stranu priče.

Da, ali ja sam zastupao ideju ravnopravnog roditeljstva, nešto za što se i dalje zalažem. Nisam istupao u medijima da bih napadao Severinu.

NACIONAL: Ne može se baš reći da niste.

Dajte mi konkretne primjere, inače zvučite kao Severina. Nemojte mi paušalno pričati o nečem što nije istina. Na koji način sam ja napadao Severinu? Ako sam se branio istinom, branio sam se od lažnih napada nje i njezina PR tima. Nikada je svjesno i namjerno nisam napadao iz bilo kojeg razloga. Ako sam zastupao ravnopravno roditeljstvo i ako sam govorio da je za dijete u najboljem interesu da jednako vremena provodi s oba roditelja, zašto je to napad? I dalje tvrdim, a to i struka tvrdi, da je u situacijama gdje su roditelji rastavljeni, kad je jedan roditelj spriječen, za dijete uvijek najbolje da bude s ovim drugim roditeljem koji se ima vremena posvetiti djetetu i skrbiti o djetetu, nego da bude s trećim osobama. I dalje se zalažem za to. Moja je ideja uvijek bila da mi imamo neku vrstu ravnopravnog roditeljstva. Koliko sam upoznat, sve više postaje praksa na Općinskom građanskom sudu da, čak i u konfliktnim razvodima, počinju dodjeljivati ravnopravni način susreta i druženja s djecom, pola-pola, jer su shvatili da je za djecu najbolje da jednako vrijeme provode i s jednim i s drugim roditeljem i da su roditelji tu primarni koji trebaju skrbiti o svom djetetu, a ne neke treće osobe. Evo, naveo bih tu primjer jednog mladog tate iz Splita gdje je sud na temelju mišljenja Centra za socijalnu skrb odlučio da dijete živi s majkom u Osijeku jer majka ne radi pa je logičnije da dijete bude s njom, nego s ocem koji radi jer bi on morao angažirati treće osobe da mu pomognu oko djeteta. Kod nas imamo obrnuti primjer. Majka radi, ima puno obveza, puno radi, ja to pozdravljam i odlično je da čovjek ima tako puno posla i da puno radi. S druge strane, ja nemam toliko obaveza, a to što imam uvijek mogu pomaknuti ili prenijeli, mnogo sam fleksibilniji od nje i imam sve vrijeme ovog svijeta za svoju djecu.

NACIONAL: To je u redu, ali zašto bi to bilo mjerilo da dodjelu za odlučivanje o tome s kim bi dijete trebalo živjeti? U Velikoj Britaniji i u drugim zapadnim zemljama posve je normalno da djeca odmalena imaju dadilje, dadilje ih voze u vrtić i u školu i brinu o njima cijeli dan. Znači li to da su oni loši roditelji zato što su zaposleni?

Ne, ali tko je koga nazvao lošijim roditeljem? Mi pričamo o onom što je najbolje za dijete.

NACIONAL: Ali vi često ističete da je Severina dijete odvela u školu svega deset puta u godinu dana ili da ostavlja nekad dijete trećim osobama, a onda netko tko to sluša sa strane može zaključiti da time implicirate da ona ne obavlja dobro svoje majčinske dužnosti zato što je nekom drugom povjerila da dijete vozi u školu. Pa ne mjeri se majčinstvo time da dijete voziš u školu. Kao što sam rekla, na Zapadu to rade dadilje. Uostalom, djeca i sama idu u školu.

Znate što, ja ne želim da moje dijete i moju djecu odgajaju profesionalne dadilje. I hvala bogu, imam tu privilegiju da mogu sve vrijeme ovog svijeta posvetiti svojoj djeci. Kategorički sam protiv toga da djecu odgajaju dadilje, kategorički sam protiv da djecu u školu vozi bilo tko drugi nego sami roditelji i da po djecu iz škole dolaze drugi, a ne roditelji. Ja sam vozim naše dijete u školu i sam odlazim po njega u školu i viđam drugu djecu koja idu u tu školu i isto ih uglavnom dovoze i dolaze po njih roditelji. Mislim da je tu stvar odrediti prioritet. Nisu svi toliko privilegirani da se mogu posvetiti svojoj djeci, ali ako ste već odlučili imati djecu i imate djecu, djeca moraju biti prioritet.

NACIONAL: Time implicirate da netko tko ima radno vrijeme od šest ujutro i ne može osobno voditi dijete u školu, nije dovoljno dobar roditelj?

Ne. Zašto vi uspoređujete Severinu i mene koji imamo specifičan način života i koji smo odlučili imati zajedno djecu, s roditeljima koji rade od osam do pet svakoga dana i imaju vrlo ograničeno vrijeme ili s nekim Britancima koji rade po 12 sati dnevno, koji uopće ne provode vrijeme sa svojom djecom? Ja samo zastupam stav da, ako je jedan roditelj spriječen, drugi mora imati prioritet u odnosu na ovog koji je spriječen. To ne znači da je ovaj koji je spriječen loš roditelj. Riječ je o zajedničkom roditeljstvu koje podrazumijeva da se nesuglasice bivših partnera moraju staviti u drugi plan, prioritet je dijete. Mi smo ti koji smo odgovorni za skrb nad našim djetetom. Odvođenje djeteta u školu i dovođenje djeteta iz škole je primarna svakodnevna roditeljska skrb. Pokušaj da se delegira roditeljska skrb je nezakonit. Vi nemate pravo svoje roditeljsko pravo delegirati nekoj trećoj osobi, osim u iznimnim slučajevima. I zakon i praksa tako kažu.

NACIONAL: To ne znači da će netko biti manje dobar roditelj ako ne može dijete osobno voditi u školu.

To vi govorite cijelo vrijeme, ja to ne govorim.

NACIONAL: Ali vi tvrdite da je primarna roditeljska obveza voditi dijete u školu.

Ne, ja ne tvrdim to, to je roditeljsko pravo koje nije prenosivo. Ne možeš ti delegirati svoje roditeljsko pravo, ne možeš odvjetnika poslati na roditeljski sastanak.

NACIONAL: To je druga stvar. Možete li malo ispričati o tom modelu za koji se zalažete, a koji se u vašem slučaju provodio tri mjeseca kroz privremenu mjeru, da dijete bude pola vremena kod vas, a pola kod Severine? To znači da dijete tjedan dana živi kod vas, tjedan dana kod majke pa onda opet tjedan kod vas, tjedan kod majke? I ide tako u školu?

Postoje razni modeli. Poanta je u ravnopravnom roditeljstvu. Ravnopravno znači da dijete jednako vremena provodi s jednim i drugim roditeljem. Je li to sedam-sedam ili je tri-četiri pa tri-četiri ili je to 15-15 ili je dva-jedan-dva-jedan, ovisi o svakom individualnom slučaju i mogućnostima roditelja. I što je najvažnije, roditelji trebaju jedan drugog podržavati, kad je jedan spriječen, drugi treba imati prioritet. Ako drugi ne može, e tek onda tražimo tu treću osobu, tko je ta treća osoba koja treba zamijeniti tu roditeljsku ulogu djetetu, u iznimnoj situaciji, privremeno.

NACIONAL: A zašto vi onda i službeno na sudu ne tražite pola-pola, već tražite da dijete živi kod vas?

Ne mogu vam reći što sam tražio, mogu samo reći da sam tražio ravnopravno roditeljstvo. A sud odlučuje o trima stvarima: na kojoj će adresi dijete živjeti, koliko vremena će viđati drugog roditelja i koliko će iznositi uzdržavanje. Znači, suština se svodi na to koliko će vremena dijete provoditi s jednim ili drugim roditeljem, a to je li djetetu u putovnici napisano da živi na ovoj ili onoj adresi, ako oba roditelja dijete jednako viđaju i jednako skrbe o njemu, skoro pa da je nebitno.

NACIONAL: Ali vi ipak želite da ta adresa bude ovdje kod vas?

Ne mogu govoriti o detaljima postupka. Vi nemate nigdje Severinin tattoo?

NACIONAL: Molim?

Nemate tattoo sa Severininim imenom?

NACIONAL: Ne znam zašto to mislite? Zašto mislite da bih ja bila njezin fan?

Pa zato što ste žensko.

NACIONAL: Mislim da nisu sve žene na njezinoj strani, ali ako baš hoćete, sad kad sam išla na intervju jedna mi je prijateljica u šali rekla da vas malo ‘’zbombam’’. Vi mislite da je javnost samo na njezinoj strani? Ili samo žene?

Nisam ja to rekao, ali činjenica je da Severina pokušava dobiti žensku podršku. No, ipak mislim i da se danas povećala svijest o tome da je zajedničko roditeljstvo u najboljem interesu djeteta. Zato što su analize pokazale da su djeca koja su odrastala samo s jednim roditeljem kasnije u životu postala, možemo reći, ili problematična ili emotivno oštećena.

NACIONAL: Možda nije problem u tome jesu li odrasli uz oca ili majku, već imaju li roditelji normalan odnos?

Naravno. Ja ne podržavam očeve koji su zanemarili svoju djecu, kategorički ih osuđujem. Mislim da ti očevi moraju biti primorani biti prisutni u životu svoje djece koju su zanemarili i da se to treba strogo kažnjavati jer time od djece prave emotivne invalide. Dijete mora odrastati uz oba roditelja, dijete mora znati da ga oba roditelja vole. Znači, kad ja pričam o zajedničkom roditeljstvu, to nije jednostavno želja ponekih očeva, to je obaveza svih očeva.

NACIONAL: A je li problem da dijete živi rastrgano između dviju adresa, da nema neki svoj ustaljeni ritam, već se stalno seljaka, je li to dva dana kod vas, dva dana kod nje, ili tjedan dana kod vas, tjedan dana kod majke ili dva tjedna? Postoje li istraživanja kako to utječe na dijete?

Da, dijete se privikne na to i to mu je potpuno normalna stvar, ako ima slične uvjete kod jednog i kod drugog roditelja. A dijete ne traži uvjete, dijete traži ljubav tog svog drugog roditelja, a ljubav dobiva i time što provodi ne samo kvalitetno, već što provodi vrijeme s tim drugim roditeljem, jednostavno, što je pored njega. Kad vi imate samo dva ili tri sada tjedno s drugim roditeljem, vi kvalitetno provodite to vrijeme, ali tom djetetu to nije dovoljno, to dijete ne želi samo šetati s vama, hoće možda ležati i gledati crtani film s vama ili ništa ne raditi, da jednostavno bude pored vas i da zna da ste vi tu pored.

NACIONAL: Ali vi trenutno nemate problema normalno preuzimati dijete, dogovarati se normalno?

Ne smijem vam o tome pričati, opet me pitate to.

NACIONAL: Jeste li probali i kad ste zadnji put sjeli sa Severinom i probali riješiti te vaše probleme mimo suda ili dogovoriti neki modalitet koji bi bio prihvatljiv i vama i njoj?

Imali smo nekoliko susreta nedavno, međutim, ništa nije urodilo plodom, nažalost.

NACIONAL: Zašto?

Pa vjerojatno zbog toga što ja zastupam stav da trebamo biti ravnopravni roditelji našem djetetu dok majka ima drugi stav, da majka treba biti primarni roditelj, a da otac treba biti povremeni netko tko će povremeno prošetati s djetetom u parku i kupiti mu sladoled.

NACIONAL: Mislite da je to tako baš?

Pa tako ispada.

NACIONAL: A ona je rekla da se vi njoj osvećujete i da ste rekli da ćete joj uništiti život i karijeru.

To nije istina. Za tu klevetu, kao i za neke druge, već se vodi kazneni postupak na sudu u Zagrebu. Evo, prošlog tjedna je proglašena krivom u slučaju optužbi za obiteljsko nasilje zbog jednog uvredljivog mejla koje mi je uputila.

NACIONAL: Koja joj je kazna dosuđena?

Opet me pitate za detalje sudskih odluka o kojima ne mogu pričati, ali mogu reći da je paradoks da je Severina proglašena krivom za nasilje u obitelji s obzirom na to da ona samu sebe cijelo ovo vrijeme pokušava u javnosti predstaviti žrtvom nasilja, od strane institucija, od strane mene, od strane, ne znam ni koga je sve prozvala.

NACIONAL: A kako ćemo mi znati tko je od vas dvoje u pravu? Ona ima jednu priču, vi imate drugu priču.

Nije potrebno da vjerujete, kažem vam što sam rekao i Severini nekoliko puta: “Daj reci mi što sam ja to konkretno napravio da tebe uništim? Daj mi jedan primjer!”. Onaj vaš razgovor s njom i cijeli tekst je jedna velika paušalna optužba. Ali ništa nema konkretno, što je to bilo tko u sustavu napravio za mene da sam ja na kraju dobio?

NACIONAL: Konkretne su ove stvari za koje ste na početku rekli da ne smijete o njima razgovarati. Je li vam ona odgovorila na to pitanje, jeste li ju pitali?

Ne, nije mi odgovorila. A ja vam kažem da se ne bavim time da nju uništim. Imam pametnijeg posla, bavim se svojom djecom, svojim poslom i hobijima. Ne bavim se tuđim uništenjima. Osim toga, vjerujem u to da kad pokušavaš nekoga uništiti, da se to sve vraća. A sudeći kako ja živim i kako moji poslovi funkcioniraju, to ne izgleda tako kao da ja sam sebe uništavam. Meni više cijela ova priča gdje Severina spominje te institucije izgleda kao pokušaj da optuži sve te ljude za to što oni nisu stali na njenu stranu da kompenziraju njezino neadekvatno ponašanje i postupanje sve ove godine, nego da ti svi ljudi nešto rade da pogoduju meni.

NACIONAL: Kakvo je to njezino neadekvatno ponašanje?

Pa recimo, po meni je potpuno neadekvatno istupanje u javnosti i prozivanje tolikih ljudi koji nemaju uopće nikakve veze s ovom cijelom stvari.

NACIONAL: Između njih je i Milan Bandić. On baš nema nikakve veze?

Nikakve veze, apsolutno. Apsolutno nikakve.

NACIONAL: A kakve su vaše relacije s njim?

Nikakve, kao što sam odgovorio prošlog tjedna, ja nemam nikakav odnos s njim.

NACIONAL: Ali rekli ste isto tako da ste u prijateljskom odnosu s Gzimom Redžepijem?

Da, imam prijateljski odnos s njim.

NACIONAL: Ali on je desna ruka Milana Bandića, jedan od njegovih najpovjerljivijih suradnika.

U to ne ulazim.

NACIONAL: A je li teoretski moguće da ste vi preko njega pokušali neke svoje interese ostvariti?

Ne, ali dajte mi konkretan primjer.

NACIONAL: Kažete da nemate nikakve veze s Bandićem, a u prijateljskim ste odnosima s njegovim najbližim suradnikom?

Pa kažem vam da nema ništa, da nemam nikakve veze ni direktno niti indirektno.

NACIONAL: A kako ste upoznali tog gospodina da imate prijateljske relacije?

Ne sjećam se više. Otkad sam došao živjeti u Zagreb, upoznao sam mnogo ljudi, više se i ne sjećam koga sam i na koji način upoznao. Ne mislim da je to nešto bitno za cijelu ovu priču.

NACIONAL: Ali što znači prijateljski odnos, da se samo privatno družite?

Rekao sam vam već da o tome ne želim pričati, to su moje privatne stvari. A nemam nikakvog posla s gradskim institucijama, s državnim institucijama, s Gradom Zagrebom, ni s ljudima koji rade bilo što u Gradu.

NACIONAL: I ne želite ulagati u Zagreb?

Pa ulažem u Zagreb, ali ne u Grad Zagreb. Kupio sam farmu u Vrbovcu te poslovni prostor i još neke nekretnine tu u Maksimiru, to su sve privatni poslovi privatnih poduzetnika u koje sam uložio zato što prebacujem dio svojih poslova u Hrvatsku, ali to nisu poslovi koji se tiču investicija u Hrvatskoj.

NACIONAL: To niste kupili od Grada Zagreba?

Ne, kažem vam da nemam ništa s Gradom Zagrebom niti s bilo kojom državnom institucijom, nikakve poslove. Niti sam obećavao bilo što, bilo kome.

NACIONAL: Dakle, niste planirali investirati u Grad Zagreb niti ste donirali Bandića?

Ne.

NACIONAL: Niste ga donirali?

Ne. Ne.

NACIONAL: Šteta za njega.

Pa mislim da mu ništa ne fali ni ovako. Mislim da njegovi rezultati rada najbolje govore za sebe, koliko je taj čovjek učinio za Zagreb. Sad kada provodim više vremena u Zagrebu i kada vidim kako ovaj grad izgleda, kako je uređen, kako je sve organizirano, kako je čisto, kako je sve sređeno, kako se stalno nešto radi, obnavlja, renovira, divim se gradonačelniku koji toliko godina već upravlja tim gradom i zaslužan je prije svih drugih za takav rezultat.

NACIONAL: Jeste li vi sigurni da živite u Zagrebu, odnosno da nas dvoje živimo u istom gradu? Recimo, ja sliku Zagreba vidim malo drugačije.

A možda zato što gradovi u kojima sam ja živio tamo u Rusiji…

NACIONAL: Pa nemojte nas baš s Rusijom uspoređivati. Dajte radije sa Švicarskom.

Pa i sa Švicarskom ako usporedim, a u Švicarskoj sam živio, ne primjećujem neku drastičnu razliku.

NACIONAL: Ne vidite ove probleme s otpadom, ove ogromne hrpetine smeća oko kontejnera…?

Znate koji je problem s otpadom?

NACIONAL: Ne.

Problem s otpadom je što je Kina prošle godine zabranila uvoz otpada iz cijelog svijeta. Kina je bila zemlja u koju je cijeli svijet, posebno Europa, slao sav taj otpad i ondje su ga prerađivali. Od prošle godine Kina je zabranila uvoz tog otpada i cijela Europa se sada guši u otpadu. No, isto tako sam upoznat s nekim novim tehnologijama za saniranje tog starog nakupljenog otpada i siguran sam da će taj stari otpad u jednom trenutku prerasti u besplatnu energiju za sve građane. Tako da je pitanje samo trenutka kada će neki od investitora krenuti i uložiti novac u Hrvatsku, u taj alternativni izvor energije, u spalionicu otpada kakvu primjerice ima jedan Beč, gdje se otpad koristi kao gorivo za elektranu.

NACIONAL: Pa evo, biste li se vi bacili u taj biznis?

Ne, nemam ja vremena za to, čekam treće dijete da mi se rodi, onda nadam se i četvrto i peto i šesto. To mi je prioritet u životu, kao i posao koji radim.

NACIONAL: Severina vas je optužila da ste na Bandića pokušali utjecati i tako što ste na prijem u Palaču Dverce doveli Cherie Blair, suprugu bivšeg britanskog premijera, jednu od najmoćnijih britanskih odvjetnica?

Pa Cherie Blair je borac za prava žena, teško da bi Cherie Blair bilo što napravila da naudi Severini.

NACIONAL: Ali bila je s vama kod Milana Bandića, a ondje je bio i Gzim Redžepi.

Pa nije sa mnom, ja sam bio s njima.

NACIONAL: U kojoj ste vi funkciji bili tamo?

Jednostavno, poznajemo se već dugo godina, bio sam na ručku s Cherie Blair i pozvala me da dođem s njom na prijem kod Bandića.

NACIONAL: Ona vas je pozvala?

Da.

NACIONAL: I vi tvrdite da niste organizirali taj njezin dolazak niti joj platili smještaj?

Ne, ne, ne, ne. Cherie Blair može meni platiti smještaj s obzirom na to tko joj je bio suprug. Volio bih kad bih ju mogao angažirati da mi pomogne.

NACIONAL: Jeste li je pitali za savjet o svom slučaju?

Pa kako ona mene može savjetovati oko ovoga?

NACIONAL: Ne znam, bili ste na ručku zajedno. O čemu ste pričali?

Ne može ona mene savjetovati oko toga.

NACIONAL: Zašto? Rekli ste da je borac za ženska prava. Mislite li da bi bila na Severininoj strani, kao što kažete da sam i ja na njezinoj strani?

Ne, ovaj slučaj nije u njezinoj domeni, ali za vas mislim da ste na Severininoj strani.

NACIONAL: Pokušavate li vi sami sebe ponekad pogledati tuđim očima?

Ja sam vrlo samokritičan, vjerujte mi. Vrlo samokritičan. Nikada ne radim drugima ono što ne želim da rade meni, nikad ne sudim nikome. Ako se ne slažem s nekim postupcima te osobe, to ću reći i to i radim, ali nikada vam nisam rekao da je Severina loš čovjek, da je ona bilo što od svega onog što ona o meni govori.

NACIONAL: Dobro, mislite li da je ona dobra majka?

Kada se bavi djetetom, siguran sam da je dobra majka.

NACIONAL: Ali kažete da se ne bavi djetetom? Iz ovog što ste sad rekli to se tako može shvatiti.

Po informaciji koju imam, ona se ne bavi djetetom, ali to ne znači da je loša majka, ona jednostavno nema vremena baviti se djetetom jer se bavi prioritetnim stvarima u svom životu, a to je njezin posao. E sad, na vama je da procijenite je li ona loša majka ako ona u tim trenucima kada ne može biti majka svom djetetu zabranjuje da to dijete bude sa svojim ocem. Opet nije na meni to da sudim, imam svoj stav što se toga tiče i mislim da to nije u najboljem interesu djeteta. Djetetu je svakako bolje da bude sa svojim ocem, nego da bude s bilo kojom trećom osobom.

NACIONAL: Uključujući očuha?

Uključujući bilo koju treću osobu.

NACIONAL: Ali mislite da dijete ipak treba prihvatiti novu obitelj, i vašu i njihovu?

Da, mislim da je to potpuno normalno, mislim da je dijete i prihvatilo te obitelji.

 

Komentiraj